Arbetsmiljöproblemen i Malå: ”Nu ska vi gå framåt”

Arbetsmiljöproblemen på kommunhuset och det gnisslande samarbetet mellan politiker och tjänstepersoner var huvudnumret vid kommunstyrelsens sammanträde i Malå. Nu ska kommunchefen föreslå åtgärder.

I juni ska kommunchef Jim Lundmark återrapportera sina förslag till kommunstyrelsen.

I juni ska kommunchef Jim Lundmark återrapportera sina förslag till kommunstyrelsen.

Foto: Evelina Eriksson/Lennart Enkvist

Malå2021-03-31 19:00

Det har varit stökigt på kommunhuset i Malå en längre tid. Det började med att fackförbundet Vision slog larm om arbetsmiljöproblem och en otydlig rollfördelning mellan politiker och tjänstepersoner, vilket fick kommunstyrelsen att starta en utredning.

Turbulensen fortsatte med turerna kring kommunchefens framtid och eskalerade efter ett skarpt Facebookinlägg av Malålistans Arne Hellsten.

Till saken hör också att det politiska samarbetet mellan Malås största partier Vänsterpartiet och Socialdemokraterna ligger på is sedan drygt ett år tillbaka.

I förra veckan höll kommunledningen flera möten som bland annat ledde till att det omstridda Facebookinlägget togs bort. De enades även om ett uttalande om att försöka reda ut vilken arbets- och rollfördelning som ska gälla.

Den arbetsmiljöutredning som gjorts visar också att samarbetet mellan politiker och tjänstepersoner inte fungerar som det ska. Nu har utredningen varit upp på kommunstyrelsens bord och då fick kommunchef Jim Lundmark i uppdrag att ta fram förslag till åtgärder.

– I det arbetet ska också gruppledarna ta fram ett antal punkter, säger han.

Kommer ni att hitta en vettig lösning?

– Det kommer vi att göra. Det är ett måste. Nu ska vi gå framåt.

Vid sammanträdet fick politikerna även information om den nya tjänsteorganisationen, ett ärende som är tätt kopplat till arbetsmiljön.

Den nya organisationen innebär att verksamheten delas upp i en utbildningsavdelning, en social avdelning, en allmän avdelning och en miljö- och byggavdelning.

Den allmänna avdelningen ska i sin tur bestå av tre enheter: en administrativ enhet med Ella-Marit Pilto som chef, en kultur- och teknikenhet med Lars Grundberg som chef och en utvecklings- och arbetsmarknadsenhet med Anna-Karin Horney som chef.

Ella-Marit Pilto får dubbla roller, då hon även ska vara avdelningschef för den allmänna avdelningen.

– Målet är att vi ska bli så effektiva som vi kan i en liten kommun, säger Jim Lundmark.

Innebär den nya organisationen några besparingar?

– Det måste jag återkomma till när vi har satt hela organisationen. Men vi ska som sagt bli så effektiva som möjligt.

Enligt tidsplanen ska en struktur tas fram till midsommar. Därefter ska den nya organisationen sättas i sjön under hösten och vara fullt genomförd den 1 januari 2022.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!