Edis syfte är att med hjälp av drönare förbättra förutsättningarna för samhällsservice och transporter i områden med stora avstånd och begränsad tillgång till kritiska samhällsfunktioner. I Edis tas steget vidare från mer konventionell användning av drönare där farkosten kontrolleras visuellt till betydligt mer avancerade områden där destinationen ska kunna nås med automatisk navigering utanför synhåll för piloten.
Här har Guideline Geo, som 2019 blev först i världen med att lansera en luftburen markradar, Malå GeoDrone, en viktig roll. Guideline Geo har totalt 90 anställda varav cirka 30 arbetar i Malå och ett 20-tal i Umeå.
– I Edis bidrar vi med sensorer från Malå GeoDrone som samlar in och med hjälp av artificiell intelligens tolkar geofysiska data. Detta är vi också först i världen med, berättar Anders Abrahamsson, teknisk direktör vid Guideline Geo.
De övriga partnerna i projektet är Luftfartsverket, Katla Aero, Luleå tekniska Universitet, samt Åsele och Storuman kommun.
Anders Abrahamsson konstaterar att inom skogsnäring och kraftförsörjning har intresset ökat för samverkan kring den nya tekniken.
– Dessutom har vi under resans gång fått med oss biltestindustrin på tåget. De är mycket intresserade av att med hjälp av den här tekniken mäta tjockleken på isar, berättar han.
Projektet fokuserar på två områden.
– Det första området innefattar användning av drönare för funktioner i akuta insatser vid olyckor eller vid fara vid blåljusfunktioner, till exempel för situationsuppfattning vid bilolyckor, fjällräddning och lavinsökning, säger Anders.
Här ligger fokus på flyghastighet. I Edis används farkosten Katla 25 som utvecklats av Katla Aero. Målsättningen vid projektets slut är att den ska kunna operera i hastigheter över 150 km/h med en aktionsradie på upp till 10 mil innan den behöver laddas.
Det andra området handlar om funktioner för rutinmässiga och schemalagda insatser som idag ofta genomförs med helikopter.
– Exempel på uppdrag kan vara översyn av skogsbestånd, bedömning av lavinfara och sjöförhållanden, stormskador som påverkar infrastrukturen och skogsbränder, berättar Anders Abrahamsson.
EDIS finansieras av Trafikverket och basen för testerna med drönare och elflyg är forskningsarenan LARC på Örnsköldsviks Airport.