Bakgrunden till den felaktiga taxinotan är ett färdtjänstbeslut från kommunen. Det rör en funktionshindrad person som enligt beslutet ska resa i specialfordon. Det kan behövas då man sitter i rullstol. Kruxet är bara att den här personen inte gör det – utan oftast sitter som vanligt, vilket också är betydligt billigare.
Inget hände – trots larm
Men trots att resorna pågått i flera år har inte taxi larmat kommunen. Istället har de i åtminstone ett och ett halvt års tid fortsatt ta emot betalningen. Detta trots att taxiledningen tidigt informerades om att resenären inte behövde specialfordon, enligt vad initierade källor uppger för Norran.
Malå taxi: ”Jag kan faktiskt inte komma ihåg”För färdtjänst har kommunen ett avtal med landstingets reseservice, som i sin tur har ett avtal med taxi. Det är med andra ord reseservice som lägger ut kommunens beställningar samt fakturerar kommunen för resorna.
Resenären själv och dennes anhöriga har också undrat över specialtaxin. De har beskrivit funktionshindret för kommunen, men hur kommunen sedan agerat gällande beställningar, vet de ingenting om. Den som tipsar Norran om saken vill understryka just det:
– Resenären har inte gjort något fel. Det här blev fel hos kommunen, men det kunde rättats till av taxi. Problemet var väl att taxi tjänade för mycket på felet, säger hen.
Den här personen satt bredvid chauffören som vanligt och inte i rullstol. Då är det ju helt uppenbart fel. Det ärliga i det läget är att uppmärksamma kommunen, allt annat är bedrägeri.
– Att en beställning blir fel är inte ovanligt. Det märkliga här är att man väljer att hålla tyst om det, säger samma person.
”Uppenbart fel”
Tidigare har taxibolaget alltid larmat direkt. Rör det sig om en ”stående beställning” kan det annars snabbt bli dyrt. I detta fall för kommunen.
– Den här personen satt bredvid chauffören som vanligt och inte i rullstol. Då är det ju helt uppenbart fel. Det ärliga i det läget är att uppmärksamma kommunen, allt annat är bedrägeri, säger personen.
Taxi tjänade på missen
Fakturorna från reseservice till landstinget visar att taxibolaget under minst ett och ett halvt års tid fortsätter att ta emot pengar utifrån beställningen som inte stämmer.
Norran har tittat på drygt 840 fakturerade färdtjänstresor som rör resenären ifråga. Av dessa är nästan hälften, 404 felaktigt fakturerade som resor med rullstol i bilen. Det ger en sammanlagd extrakostnad på drygt 140 000 kronor för Malå kommun.
Med tanke på kostnaden känns det inte alls bra. Man blir ju rädd att det ska slå mot de svaga, att kommunen exempelvis skulle dra in på resor för att de är dyra.
Kommunchefen: ”Vi känner inte direkt förtroende för taxibolaget”Men det finns även underlag som visar på att Malå taxi, fastän de fått betalt för en så kallad rullstolsresa, ändå bara skickat vanlig taxi. Fyra av dessa resor har kommunen krävt och fått igen mellanskillnaden för.
”Slå mot de svaga”
Enligt en nära anhörig till resenären har ingen, vare sig från reseservice eller från kommunen, frågat henne om specialfordonet behövs. Och den anhörige har inte själv haft en aning om skillnaden i pris.
– Hen åker alltid ensam i bilen, det är klart att det känts onödigt att de skickar den där stora taxin. Med tanke på kostnaden känns det inte alls bra. Man blir ju rädd att det ska slå mot de svaga, att kommunen exempelvis skulle dra in på resor för att de är dyra, säger hon.
De gånger en specialtaxi faktiskt behövs, då brukar hon meddela taxi detta.
– Då ringer jag direkt till taxi, men det normala är ju att en vanlig taxi räcker.