Skrivelsen, från två privatpersoner i Malå, tar bland annat upp ett missnöje som personerna kände inför en del förhållanden vid Tjamstanbackarna, samt kritik mot hur den nuvarande fritidschefen sköter sitt arbete. Författarna ifrågasätter också beslutet att den tidigare fritidschefen tvingas sluta.
Fick den först i tisdags
Men det var alltså först i tisdags som skrivelsen uppdagades för politikerna. Nästan ett halvår efter att den inkom. Då visades den för bland andra kommunalrådet Mikael Abrahamsson (S). Roger Johansson (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden har också fått se skrivelsen.
– Ja, jag fick se skrivelsen i tisdags, men först då. Naturligtvis borde den ha kommit till oss politiker, säger Roger Johansson (S).
Nämndssekreteraren som hanterade det inkomna brevet förklarar att då skrivelsen inte endast handlade om KFN:s område, utan även andra delar av kommunen, så överlämnades den för handläggning till kommunstyrelsens förvaltning. Nämndssekreteraren säger sig också ha sekretessbelagt skrivelsen. På frågan om hen tar beslutet självständigt eller i kommunikation med fritidschefen blir svaret: ”Ja, sekretessen tas i samverkan med min chef.”
Det har inte gjorts på mina instruktioner, detta lämnades över till kommunchefen.
Sekretessen upphävdes dock snabbt, senare samma dag – då kommunchefen tog över ärendet. ”Här släpper vi, KFN (kultur- och fritidsnämnden), frågan”, skriver nämndssekreteraren.
Kommunalrådet: ”Bedömdes som ett personalärende”Men politikerna i kultur- och fritidsnämnden får ändå inte ta del av skrivelsen. Trots att den riktar sig till dem med rubriken ”Ett öppet brev till kultur- och fritidsnämnden.” Inte heller går den till politikerna i kommunstyrelsen – endast till kommunchef, personalchef och fritidschef.
Hur kommer det sig att skrivelsen fastnade hos tjänstemän – och inte visades för politiker?
– Den har inte fastnat någonstans, frågan hanterades av mig och fritidschefen. Vi tog ett möte med personerna som inkom med skrivelsen och de var nöjda med de svar de fick, säger Jim Lundmark, kommunchef.
Men borde inte politikerna ha fått skrivelsen?
– De borde de kanske ha fått, men nu blev det inte så.
Är det lämpligt att en chef som får kritik i en skrivelse kan påverka om samma skrivelse ska beläggas med sekretess?
– Nu är det ju väldigt sällan det sker, att handlingar beläggs med sekretess och jag kan inte uttala mig om bedömningarna just i detta fall, säger Jim Lundmark.
Fritidschefen Gunnar Harr förnekar dock att han ska ha påverkat sekretessbeslutet:
– Det har inte gjorts på mina instruktioner, detta lämnades över till kommunchefen, säger han.
Norran upprepar dock frågan till nämndssekreteraren, som svarar att beslutet togs i samverkan med fritidschefen.
Nämndssekreteraren säger att beslutet togs tillsammans med dig?
– Det är jag tveksam till.
Men du minns inte riktigt?
– Det här är ju sex månader sedan, jag har inte exakta minnen av allt som hänt i detalj, säger Gunnar Harr.