Tankkortsbeslut har överklagats till kammarrätten

Malå kommunstyrelses beslut att lägga tankkortsutredningen till handlingarna blir ett fall för kammarrätten. Detta sedan förvaltningsrättens dom har överklagats till nästa instans.

Slutrapporten om tankkorten var upp i kommunstyrelsen i Malå den 1 oktober i fjol. Beslutet blev att notera informationen.

Slutrapporten om tankkorten var upp i kommunstyrelsen i Malå den 1 oktober i fjol. Beslutet blev att notera informationen.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Malå2020-04-16 18:00
undefined
Slutrapporten om tankkorten var upp i kommunstyrelsen i Malå den 1 oktober i fjol. Beslutet blev att notera informationen.

I höstas presenterades rapporten ”Regler för användande av Malå kommuns fordon, arbetsredskap och drivmedelskort” för kommunstyrelsen. Politikerna beslutade då att notera informationen.

Det räcker inte, ansvar måste utkrävas, ansåg en privatperson och överklagade beslutet till förvaltningsrätten.

I överklagandet framhöll han bland annat att även kommunchef Jim Lundmark och kultur- och fritidschef Gunnar Harr borde ha granskats och att beslutsunderlaget inte är rättssäkert då det tagits fram av underställd personal.

Fick avslag

Han menar också att det var jäv att båda cheferna satt med när kommunstyrelsen klubbade beslutet.

Men förvaltningsrätten gick på kommunens linje och avslog överklagandet. Enligt rätten är det inte visat att jäv förekommit då det är ekonomichefen och personalchefen som har gjort utredningarna.

”När de chefstjänstemän som ska föra medborgarnas talan ska sköta deras skattepengar, utreda kommunala ärenden, får inte minsta misstanke om oegentligheter finnas från medborgarens sida”

Nu har den klagande valt att gå vidare till högre instans. Till kammarrätten skriver han bland annat att det strider mot bestämmelserna i kommunallagen att kommunchefen har fått yttra sig till förvaltningsrätten.

Han är även kritisk till att rätten inte har tagit med Norrans granskande artiklar som underlag i sin dom. Dessa skickade han in som komplettering i ett senare skede.

Sommaren 2018

”När de chefstjänstemän som ska föra medborgarnas talan ska sköta deras skattepengar, utreda kommunala ärenden, får inte minsta misstanke om oegentligheter finnas från medborgarens sida. I det perspektivet får inte chefstjänstemännen utreda sig själva. Därför är kammarrättens dom mycket viktig”, heter det i överklagandet.

Tankkortshärvan rullades upp sommaren 2018, då Norran kunde avslöja att man vid Tjamstanbackarna i åratal brutit mot kommunens regler för drivmedelskort.

Granskningen resulterade även i en polisanmälan och en förundersökning, som dock senare lades ned.

Laglighetsprövning

Enligt kommunallagen ska ett överklagat beslut upphävas om:

Det inte har kommit till på lagligt sätt.

Beslutet rör något som inte är en angelägenhet för kommunen eller regionen,

Det organ som har fattat beslutet inte har haft rätt att göra det, eller

Beslutet annars strider mot lag eller annan författning.

Domstolen får bara upphäva beslutet, inte ersätta det med något annat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!