Blåser till strid för strid för akutsjukvården i Malå

Efter Region Västerbottens senaste sparförslag växer oron i Malå för att akutvårdsplatserna på sjukstugan har stängts för gott.
Nu har systrarna Eva och Mona Larsson startat en namninsamling där de kräver att regionen och kommunen samarbetar för att hitta en lösning.
– Om vi är tysta blir det ingen förändring. Vi vill få folk att engagera sig, säger Mona Larsson.

Akutvårdsplatserna vid Malå sjukstuga stängdes för knappt två år sedan. Nu är frågan om de någonsin kommer att öppna igen. Ingemar Larsson, Mona Larsson, Kicki Lindholm, Inga-Lill Stenlund, Stellan Larsson, Ulla Norman och Eva Larsson samlar in namn för att sätta press på politikerna.

Akutvårdsplatserna vid Malå sjukstuga stängdes för knappt två år sedan. Nu är frågan om de någonsin kommer att öppna igen. Ingemar Larsson, Mona Larsson, Kicki Lindholm, Inga-Lill Stenlund, Stellan Larsson, Ulla Norman och Eva Larsson samlar in namn för att sätta press på politikerna.

Foto: Lennart Enkvist

Malå2025-03-10 19:00

Nyheten i korthet

  • Systrarna Eva och Mona Larsson i Malå har startat en namninsamling för att rädda akutvårdsplatserna på den lokala sjukstugan, som stängdes i juni 2023 på grund av personalbrist.
  • De kräver att Region Västerbotten och Malå kommun samarbetar för att hitta en lösning, då de anser att långa resor till andra sjukhus är påfrestande för patienter och anhöriga.
  • Systrarnas medborgarförslag har anmälts till Malå kommunfullmäktige, och namnlistorna kommer att överlämnas till regionen och kommunen.

I juni 2023 stängdes akutvårdsplatserna vid Malå sjukstuga. Först över sommaren, sedan på obestämd tid.

Motiveringen var personalbrist, framförallt saknades det sjuksköterskor.

Ambitionen har hittills varit att öppna platserna igen, men nu är frågan hur det blir med det.

undefined
Färre akutvårdsplatser i inlandet är ett sparförlag när Region Västerbotten ska skära i kostnaderna. Då är frågan vad som händer vid sjukstugan i Malå.

För några veckor sedan blev det känt att Region Västerbotten utreder nya stora sparförslag, bland annat att bara ha kvar tre sjukstugor med akutvårdsplatser i inlandet.

Det har väckt en oro i Malå för att akutvårdsplatserna ska stängas permanent.

Några som har reagerat är systrarna Eva och Mona Larsson. De drabbades personligen när deras mamma blev sjuk, föll och råkade ut för ett bäckenbenbrott.

Efter att ha blivit utskriven från Lycksele lasarett skickades hon i brist på platser i Malå till Sorsele.

För Eva och Mona innebar det resor på närmare 20 mil tur och retur när de skulle hälsa på sin mamma. 

Samtidigt säger de att det kunde ha varit värre – hon hade ju kunnat hamna i Storuman eller Tärnaby.

undefined
Mona och Eva Larssons engagemang väcktes när deras mamma skrevs ut från lasarettet i Lycksele och skickades till Sorsele för fortsatt vård, i stället för att få komma hem till Malå och sjukstugan här.

Systrarna har inga klagomål på vården i Sorsele. Tvärtom fungerade den bra.

Däremot konstaterar de att de långa resorna är påfrestande, både för den som är sjuk och för de anhöriga.

– Och hur går det för den som inte har bil eller körkort? undrar Mona.

Efter knappt en vecka i Sorsele fick mamman plats på korttidsboendet på Sörgården i Malå. Men det som hände blev en väckarklocka för systrarna. 

Inte minst känner de en stark oro för hur vården i livets slutskede fungerar när det inte finns några akutvårdsplatser på orten.

– Ingen vet hur länge det varar. Det kan vara tre–fyra veckor. Då är det skönt för anhöriga att få fara hem och duscha mellan besöken, och det är svårt om vården finns i Sorsele, säger Eva.

Mona tycker att det känns som att ekonomin styr allt. Hon efterlyser mer omtanke om människorna:

– De humana värdena, det som inte går att mäta i pengar, vart har de tagit vägen?

undefined
Mona Larsson, Camilla Stenberg, Släppträskbränna, Malå, här med barnbarnet Eleonore Linderstedt, Boden, hade inga betänkligheter att skriva på uppropet som Mona Larsson kom med.

Nu har systrarna lämnat in ett medborgarförslag där de kräver att Region Västerbotten och Malå kommun samverkar för att hitta humana och hållbara alternativ på hemorten.

Det gäller dels patienter som skrivs ut från sjukhus men inte är tillräckligt friska för hemsjukvård, dels patienter som är i livets slutskede och som är för sjuka att vårdas i hemmet.

För att lägga tryck bakom kravet har de tillsammans med likasinnade dragit igång en namninsamling bland Malåborna.

– Om vi är tysta blir det ingen förändring. Vi vill få folk att engagera sig och driva den här jätteviktiga frågan, säger Mona och tillägger:

– Det är tveksamt om man vill bo kvar här och om folk utifrån vill flytta hit om vi inte har en fungerande vård.

undefined
Victor och Leny Hällgren, Malå, tycker att uppropet är ett bra initiativ. ”Jag tycker att det är självklart att Malå ska ha akutvårdsplatser”, säger Victor.

Något fel på engagemanget var det inte när gruppen häromdagen sparkade igång namninsamlingen genom att lägga ut listor i butikerna och gå runt på samhället och samla in underskrifter.

Victor Hällgren, Malå, var en av många som skrev på.

– Jag tycker att det är självklart att Malå ska ha akutvårdsplatser. Det är inte bra som det är nu, säger han.

Vad tycker du om initiativet?

– Jättebra. Någon måste ta tag i det.

Camilla Stenberg, Släppträskbränna, satte också sitt namn under uppropet.

– Det är jätteviktigt. Det är en trygghet att kunna få den vård som man behöver, säger hon.

Namnlistorna ska ligga ute i minst en vecka, för att sedan lämnas över till regionen och kommunen.

Men redan på måndagen tog Eva och Mona Larsson chansen att tala till politikerna, när deras medborgarförslag anmäldes till Malå kommunfullmäktige.

undefined
Den som lämnar in ett medborgarförslag till kommunen har även möjlighet att tala för sin sak i fullmäktige. Den chansen tog Eva och Mona Larsson vid måndagens sammanträde.

– Det finns enormt mycket kompetens i Malå, både i regionen och i kommunen. Ta vara på den och skapa mötesplatser, uppmanade Mona Larsson.

På samma tema ställde Lennart Gustavsson (V) en enkel fråga till kommunstyrelsens ordförande Cecilia Festin Stenlund (L): vilka initiativ tar kommunen för att få tillbaka akutvårdsplatserna?

Svaret blev att hennes parti försöker påverka sin gruppledare i regionen och att hon förutsätter att företrädare för de andra partierna i Malå gör samma sak.

Och även om det verkar svårt för regionen att återskapa akutvårdsplatserna kan det finnas andra lösningar.

– Det pågår en kreativ dialog mellan ledningen för sociala avdelningen och Närsjukvården södra Lappland som kan gagna befolkningen i Malå, sa Cecilia Festin Stenlund.

Vad gäller medborgarförslaget blev fullmäktiges beslut att skicka det till socialnämnden för beredning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!