När Norran kommer på besök hos Susanne Holmbom och Joakim Stenvall i Görtjärn är de ute på lägdan och går med Akino, som är en fyraårig Siberian Husky. Det handlar om en lätt promenad där Akino får träna sig att använda sina tre återstående ben på bästa sätt. Med sig har de några andra vänner som också la mycket krut på att fånga Akino och se till så att han fick bra vård.
– Jag är helt överväldigad för allt stöd som vi fått i sommar från människor i när och fjärran, säger Susanne.
Men vi tar det från början.
En haltande hund som man trodde var påkörd av en bil syntes i skogarna runt Görtjärn i slutet av juni. Ingen hund var anmäld försvunnen hos polisen och många människor började engagera sig i jakten på hunden.
– Men han var svårlurad och lyckades alltid komma undan och försvann spårlöst. Inte heller gick han att lura in i någon fälla, berättar Susanne.
Men efter några veckor lyckades Susanne och de övriga i letarteamet lista ut var han höll till.
– Det var i en vägtrumma på vägen mot Adak. Vi hade nog tittat in i den tidigare men han låg så långt inne i trumman att det var svårt att se honom.
Susanne började krypa in i vägtrumman men insåg att den var för smal för att hon skulle lyckas komma ända fram till hunden.
– Då ringde jag till min systerson Hampus Mörtsell i Adak som kunde krypa in och ta med sig hunden ut med hjälp av en båtshake. Hunden var nervfast och inte alls aggressiv, säger Susanne.
Men de kunde se att hunden var allvarligt skadad i ett bakben där benpiporna syntes och det saknades också hud på benet. Hunden var inte anmäld försvunnen hos polisen och det fanns inte heller några spår av efterlysningar på sociala medier.
– Vi ringde runt till flera veterinärstationer och till sist fick vi komma till djursjukhuset i Gammelstad, berättar Susanne.
Veterinären berättade att operationen och all vård skulle kosta cirka 50 000 kronor eftersom hunden inte var försäkrad och veterinären ville ha en förskottsbetalning på 40 000 kronor.
– Vi hade då, tack vare att hunden var chippad, fått kontakt med ägaren som inte var beredd att betala för operationen och inte heller ville ha kvar hunden, säger Susanne.
Nu inledde Susanne en intensiv kampanj på Facebook för att samla in pengar via swish till operationen och Inga-Lena Nordström som också varit med i sökningen efter Akino, såg till att sprida kampanjen. Den tidigare ägaren samlade också på egen hand in pengar.
Men veterinären avbröt operationen när det stod klart att hunden var skjuten i benet med ett hagelgevär och att skadan var cirka en månad gammal. Situationen var allvarlig eftersom skelettet var infekterat.
– Vi fick då tre alternativ, avliva hunden, genomföra flera operationer där benet skulle stelopereras eller amputera det. Efter mycket tankemöda valde vi amputation. De hade då också röntgat höften och frambenen så att de var säkra på att han var en kandidat för ett liv på tre ben.
För att göra amputationen räknade veterinären med att slutsumman skulle landa på 80 000 kronor.
Responsen på kampanjen på sociala medier, där det nu gällde att skramla ihop 80 000, blev helt enorm. Totalt fick de in närmare 90 000. Slutsumman för amputationen blev 74 000 kronor.
– Pengarna som blev över kommer vi bland annat använda till att täcka kostnaderna för eftervården som görs hos Skogsveterinärerna i Arvidsjaur.
Susanne konstaterar att det finns många hjältar i räddningen.
– Jag har svårt att få fram ord för att beskriva mina känslor kring det här. Under den här tiden har vi gråtit och skrattat om vartannat och nu är det bara skratt.
Akino smälter in mycket bra hos familjen i Görtjärn och har också blivit vän med katterna Tiara och Hex.
– Vi går nu 5–6 promenader per dag så att han kan träna upp sig att gå på tre ben och det går bättre och bättre. Efter operationen vägde han 19 kilo och nu ska han sakta få äta upp sig till en vikt på 25–28 kilo.
Vid besöket i torsdags hos Skogsveterinärerna tog man bort agrafferna
– Akino är nu friskförklarad och han lider inte längre av blodbrist. Dessutom slipper han även tratten och allt läker som det ska, avslutar Susanne Holmbom.
Skjutningen av Akino är polisanmäld och den är även anmäld till Länsstyrelsen i Västerbotten som är den regionala myndigheten för djurskydd.