Som en del i den uppgörelse som Vänsterpartiet, Liberalerna, Malålistan och Moderaterna träffade efter valet 2022 blev det bestämt att Lennart Gustavsson (V) och Cecilia Festin Stenlund (L) skulle dela på uppdraget som kommunstyrelsens ordförande under mandatperioden.
Vid årsskiftet är Lennart Gustavssons två år vid rodret till ända och då är det dags för Cecilia Festin Stenlund att ta över.
– Det känns utmanande och inspirerande. Jag känner förvånansvärt lite oro inför uppdraget, säger hon.
Intresset för politik är något som Cecilia fått med sig hemifrån. Hon berättar att hon växte upp i ett politiskt aktivt hem och har varit medlem i Liberalerna sedan hon var 19 år.
Det fanns också en speciell fråga som väckte hennes engagemang: dåvarande partiledaren Bengt Westerbergs kamp för allas rätt till ett eget rum på långvården inför valet 1985.
– Det var det som riktigt fångade mig. Rätten till frihet och att få välja hur man vill ha det hela livet, säger Cecilia.
Till Malå kom hon via en resa som tog henne längre och längre norrut. Cecilia kommer ursprungligen från Jämtland, närmare bestämt Hackås i Bergs kommun.
Hon växte upp där och gick sedan såväl gymnasiet som socionomutbildningen i Östersund. Därefter flyttade hon till Umeå, där hon hade sin dåvarande pojkvän och jobbade som boendeföreståndare inom omsorgen.
Men efter sju år i Umeå var hon less.
– Jag var less på att bo i en stad och less på att det alltid blåste och var så platt, säger Cecilia.
Först funderade hon på att flytta tillbaka till Östersund. Men så träffade hon sin blivande man, Tomas Stenlund, renägare i Malå sameby.
Vid den tiden hade hon redan varit en del i Malå. Den första gången var när hon besökte vintermarknaden med några kompisar i slutet på 1980-talet.
– När jag åkte in i Malå sa jag ”här skulle jag kunna bo”. Så jag har alltid haft ett varmt hjärta för Malå.
I och med att hon träffade Tomas föll bitarna på plats, och våren 1995 flyttade hon hit.
Sedan dess har hon hunnit jobba som socialsekreterare, skolkurator och familjebehandlare på Malå kommun, blivit mamma tre gånger, och samtidigt varit politiskt aktiv nästan hela tiden.
Cecilia berättar att hon har haft alla möjliga uppdrag genom åren. Alltifrån fullmäktige och kommunstyrelsen till Meni, utbildningsutskottet och en period som ordförande i socialnämnden.
Men nu väntar en helt ny roll som kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd. Då blir hon på många sätt kommunens ansikte utåt, ett speciellt uppdrag, inte minst i en liten kommun:
– Det kommer alltid fram folk och pratar politik. Då är det lätt att man som politiker fastnar i att bli någon sort klagomur, där folk ska få svar på alla frågor. Men jag är inte expert på allt. Därför har jag tänkt till kring det här med medborgardialoger, jag tänker fortsätta med det, men ha mer tematiska dialoger där politiker och tjänstemän är med tillsammans.
Vilka skulle du säga är Malås största tillgångar?
– Det finns så mycket som är bra i den här kommunen. Jag har ett stort hjärta för företagen, det finns väldigt många företag som vågar satsa. Sedan är det ”Malå med allt så nära”. Vi kan promenera nästan vart vi än ska, till Gräddhyllan för att fika eller till skidbacken. Det är en liten ort, men vi har affärer och ett ganska stort utbud. Det mesta finns här.
Och de tuffaste utmaningarna?
– Ekonomin och den demografiska utmaningen. En åldrande befolkning och sjunkande befolkningstal, det hör ihop med ekonomin. Samtidigt har kommunen krav på sig på vad man ska utföra. Det ändras inte för att man är liten och fattig. Då är även kompetensförsörjningen en utmaning, att få tag på personer som kan jobba med allt som ska utföras.
Vad ser hon då som de viktigaste uppgifterna att ta itu med? Ja, först främst väntar budgetarbetet och att klara av kärnverksamheten med de pengar kommunen har. Som tidigare nämnts ska hon även fortsätta med de medborgardialoger som genomförts i några år, men i en lite annan form än tidigare.
Vidare tänker hon följa satsningen Tjamstan södra.
– Det skulle vara trevligt om vi får loss tomter i attraktivt läge, så att vi har en satsning som blickar in i framtiden och möjliggör inflyttning. Men där är vi beroende av externa pengar.
Det har varit stökigt i politiken i Malå de senaste åren, hur ser du på det och tänker du agera på något sätt för att det ska bli lugnare?
– Vi får väl se. Jag har en känsla av att jag har ganska gott stöd. Jag är ändå framröstad av fullmäktige, som inte satte sig på spjärn mot mig. Så jag känner att jag har ett visst stöd även av oppositionen.
– Mitt sätt att bemöta det är att jobba som jag har gjort när jag har varit nämndsordförande, att se till att hålla oppositionen informerad. Till exempel när jag sätter dagordningen till kommunstyrelsen. Man ska veta vad den andra handen gör så att det inte blir konflikter i onödan.
Som kommunalråd, hur fungerar kontakterna med rikspolitiken?
– Det är något jag ser fram emot. Redan som gruppledare har jag varit inbjuden till digitala träffar med regeringsinformation från Liberalerna, men då har jag inte kunnat ta ledigt från jobbet. Nu kan jag sätta in det i min kalender.
– Sedan har det inte varit helt lätt att vara liberal i det parlamentariska läget som är i riket. Jag är inte jätteimponerad av samarbetet med Sverigedemokraterna, men jag förstår att man var tvungen att gå den vägen då det är ett parti som har ganska mycket röster och man inte kan bortse från de väljarna. Men där vill jag vara med och påverka mitt parti.
I Tidösamarbetet har det varit mycket fokus på att minska migrationen och öka återvandringen, samtidigt som Malå lever i en annan verklighet och behöver folk, inte minst från andra länder. Hur får du det att gå ihop?
– Det talar jag om varje gång jag får chansen. Vi hade Jakob Olofsgård, som nu är partisekreterare, på besök från riksdagen i fjol och då hade vi temat att rikspolitiken lätt hamnar i hur det ser ut i storstäderna. Där har man arbetslöshet och bygger en politik på det, medan vi har arbetskraftsbrist och behöver alla som vill komma till oss. Dessutom har vi lyckats bra med integration. Men jag tänker att det inte bara handlar om den här regeringen, även Socialdemokraterna stöttar ju minskad invandring.
Du är den första kvinnan som är kommunstyrelsens ordförande i Malå och även den första liberalen, vad tänker du om det?
– Ibland pratas det om att krossa glastaket och att man behöver vara duktigare. Men jag intalar mig själv att jag bara kan göra mitt bästa. Jag är 58 år, ganska cool och ska inte behöva känna att jag inte ska vara så oerhört duktig. Då blir man utbränd i alla ändar.
– Annars tänker jag ”det var väl på tiden”. Visst är det märkligt att det ser ut så.
Samtidigt tar nu Lennart Gustavsson ett steg tillbaka efter sex år som kommunalråd och många fler år i den politiska hetluften. Även om han fortfarande har kvar flera tunga uppdrag så får han nu mer tid över till annat, vilket han tycker känns skönt.
– Jag har alltid varit en engagerad person och har aldrig haft några problem att fylla tiden. Jag har både barn och barnbarn, och nu får jag engagera mig i sådant som jag tycker är roligt. Jag kommer inte att ha tråkigt, säger Lennart Gustavsson.