Malå har i närmare hundra år varit ett centrum för malmletning och geologi i Sverige. En viktig del i det är SGU:s mineralinformationskontor och borrkärnearkiv.
Borrkärnearkivet är det största i sitt slag i Europa och lockar årligen geologer och prospekteringsbolag från hela världen till Malå.
Av tradition är det metaller som guld, silver, koppar och zink som väcker störst intresse. Men de senaste åren har det även blivit alltfler som efterfrågar sådant som förknippas med ny teknik och batteritillverkning.
– Vi får ganska mycket frågor om råvaror som Norhtvolt är intresserade av, kobolt, litium och grafit. Förr fick vi inte det, säger Erika Ingvald, enhetschef mineralinformation och gruvnäring vid SGU.
Hon berättar att SGU märker av Northvolts etablering på fler sätt. Bland annat genom nya typer av myndighetssamarbeten.
Tillsammans med Energimyndigheten och Naturvårdsverket är SGU med i ett samarbetsprojekt om hur de tillsammans ska bidra till Sveriges del i den europeiska värdekedjan
– Det känns som ett bra och värdefullt samarbete där det byggs upp mycket kunskap, säger Erika Ingvald.
Vad har ni för kontakter och samarbeten med Northvolt idag?
– Vi har träffat företrädare för Northvolt och diskuterat råvaruförsörjningen. Tillsammans med andra är vi också med i forskningsansökningar kring EU-projekt som Northvolt har stött. Men jag vet inte om projekten har fått pengar.
Erika Ingvald ser batterifabrikens tillkomst som starten på en ny basindustri i Sverige. En basindustri som dessutom är hållbar.
Hon konstaterar att det långsiktiga målet är närproducerade råvaror och att de batterier som tillverkas i Skellefteå ska komma tillbaka och återvinnas.
Men idag räcker det inte med att återvinna, då det inte har brutits tillräckligt mycket. Därför behövs det nya gruvor, resonerar Erika Ingvald, som också tror att Northvolts etablering kan öka förståelsen för den saken:
– Jag tror att det här hjälper människor att få upp ögonen för hur viktigt det är med gruvor och råvaruförsörjning om man ska göra en omställning för klimatet. Här behöver Sverige bidra ännu mer. Jag tror att det på lång sikt kan betyda mycket för norra Sverige och Sverige som helhet.
Samtidigt har intresset för att bryta de här metallerna hittills varit ganska svalt i norra Sverige, vilket Norran tidigare berättat om. Erika Ingvald tror att det finns flera förklaringar till det, bland annat att företagen har svårt att få tag på arbetskraft i Västerbotten och Norrbotten.
Men framförallt menar hon att det beror på tillståndsprocessen:
– Om man frågar företagen är det den stora utmaningen. Tillståndsprocessen är inte så transparent, den går ganska långsamt och den är inte förutsägbar.
Det hänger i sin tur ihop med att politikerna tror att motståndet mot gruvor är större än vad det egentligen är, säger Erika Ingvald, som efterlyser mer politiskt ledarskap och mod:
– Man pratar om Nimby där det finns lokalt motstånd. Jag tror också att det finns människor som är för nya etableringar, men de vågar nog inte riktigt kliva fram. Motståndarna hörs ganska mycket.
Samtidigt konstaterar Erika Ingvald att mycket behöver förbättras på återvinningssidan. Även om de stora återvinningsföretagen gör ett bra jobb så står de inför stora utmaningar.
Inte minst gäller det att hitta bättre tekniska lösningar.
– Jag lyssnade på en professor som sa att vi ”bara är på stenåldersstadiet”. Även om han skojade så finns det mycket kvar att göra, säger Erika Ingvald.
Vad tror hon då att Northvolts etablering i Skellefteå kan betyda för SGU i Malå? Ja, i och med att den gör att råvaruförsörjningen hamnar i fokus så bör även Malå göra det.
– Det sätter blickarna på SGU och att det vi gör är viktigt.
Hennes förhoppning är att det ska leda till en utökning och nyanställningar i Malå. Det är också något som myndigheten har ansökt om hos regeringen i flera år. Men än så länge utan framgång.
När det gäller inlandet i stort tror hon att satsningen kan slå åt två håll samtidigt.
– Det finns säkert folk som letar sig till kusten för att få jobb där. Och det finns säkert underleverantörer och underleverantörer till underleverantörer i inlandet som tar chansen nu. Det handlar mer om hur man förmår att utnyttja möjligheten, säger Erika Ingvald.