Föreningen inlandsmat bildades redan 2001 och har idag 13 medlemsföretag i Sorsele, Malå, Norsjö, Arvidsjaur och Lycksele.
Jörgen Norén, som själv är köttproducent och äger Albertina gård i Fårträsk, berättar att föreningen bildades av köttproducenter men att de fått tillskott av både grönsaksodlare och bärförädlare.
För två år sedan startade föreningen ett projekt som ska göra det lättare för producenterna att synas och enklare för kunderna att upptäcka och inhandla deras produkter.
Men även att underlätta för de små företagen att kunna ta ansvar för mer av försäljningen och själva sköta slutkontakten med kunden och på så sätt få en bättre lönsamhet.
– Vi är enskilda små producenter som har små resurser. För att göra det lättare för oss att ro i land det här kom tanken att söka ett projekt.
Lokalt
Målet är att kunder ska köpa lokalt och regionalt för att bibehålla och öka den inhemska produktionen. Ju mer som säljs lokalt desto bättre ekonomi, fler arbetstillfällen och man slipper långa transporter från fjärran länder, anser Jörgen.
Projektet är finansierat via Landsbygdens Jordbruksprogram och ingår i livsmedelsstrategin i Västerbotten, ett arbete som syftar till att bland annat öka matproduktionen i länet och servera mer västerbottnisk mat på våra tallrikar.
– Vi har hållit på i ganska många år och i början kändes det som att vi jobbade lite i motvind. Det var inte alls den debatten som är idag, det har blivit mer och mer inne med närproducerat, konstaterar Jörgen.
Han berättar att även de stora aktörerna vill vara med på tåget och kalla sina produkter för närproducerade. Jörgen tycker att det är ett ganska vitt begrepp.
Man har gärna köpt en flaska dyrt vin med en historia, men maten har inte varit av lika stort intresse, man har gärna köpt det som är billigt.
Ursprung
Fördelen med att handla direkt från producenten är genuiniteten. Man får en spårbarhet på produkterna, man kan till och med besöka gårdarna för att se hur det ser ut på plats, berättar Jörgen:
– Maten får en identitet på ett annat sätt.
Han tycker att mat tidigare varit ganska anonym men att den kommit mer i fokus på senare år.
– Man har gärna köpt en flaska dyrt vin med en historia, men maten har inte varit av lika stort intresse, man har gärna köpt det som är billigt.
Allt fler är aktiva på nätet så att ta steget och börja sälja mat där kändes som ett naturligt steg att ta, tycker Jörgen.
Från tangentbord till matbord
Webbshoppen är i uppstartsfas men redan nu finns kött, grönt och bärprodukter av olika slag att köpa. Även mejerivaror, fisk och andra närproducerade produkter som skinn är på ingång.
Nu jobbar de på alternativa fraktsätt. Torkat, inlagt och grönt går bra att skicka med bussgods, medan företagens olika gårdsbutiker används som utlämningsställe för mat som är lite svårare att leverera, som till exempel kött och andra livsmedel som behöver kylas.
– Tanken är att projektet ska vara färdigt och avslutat vid årsskiftet och då ska även webbshoppen vara klar och i full drift, berättar Jörgen.