Satsar hårt på Mammas Kök – fick inspiration i Bolivia

Cecilia Solsjö i Malå har specialiserat sig på hembakat. Tidigare har hon bara sålt sina bakverk hemifrån eller från ett stånd utanför ICA Supermarket. Nu har hon växlat upp, startat eget och driver caféet Mammas Kök i den lokal där tidigare Café 52 huserade.

Cecilia Solsjö driver företaget Mammas kök.

Cecilia Solsjö driver företaget Mammas kök.

Foto: Lars Westerlund

Malå2022-08-20 09:00

– Jag har haft öppet vissa helger under sommaren och fortsätter in mot hösten. Det har gått riktigt bra och jag hoppas kunna köra vidare året runt. Mestadels har kunderna bestått av Malåbor men på söndagarna har det även dykt upp en del turister som uppskattat att det funnits ett öppet café i Malå, berättar hon.

Sedan ett år tillbaka har hon drivit verksamheten på hobbybasis men i sommar har Cecilia registrerat ett ”riktigt” företag och tänker satsa rejält på det.

undefined
Här produceras en chokladtårta.

–Aleksandra Simanovskaya, som är företagslots på Malå kommun, hjälpte mig att komma igång och i sommar har jag fått prova mina gränser och känner verkligen för att utveckla cafétanken ett steg till.

Café 52 drevs tidigare av pingstförsamlingen i Malå och Cecilia känner sig hemma i den miljön.

undefined
Cecilia Solsjö driver nu sitt café där tidigare Café 52:an höll till.

– Mitt intresse för bakning väcktes faktiskt när jag praktiserade hos en pingstförsamling i Cochabamba i Bolivia när jag gick bibelskolan på Kaggeholms folkhögskola, säger Cecilia.

Den bolivianske pastorns son har nämligen en svensk fru och de efterfrågade svenska bakverk som Cecilia de andra praktikanterna fixade.

undefined
Hembakat är det som gäller i Mammas kök.

– Min mamma drev också ett café under en period i min hemby Bollstabruk, som ligger strax utanför Kramfors, fast då var jag för liten för att kunna vara med och baka, men jag smakade gärna. Det bakades också mycket hemma och vi hade ofta många gäster i vårt kök. 

2013 började Cecilia arbeta inom hotell- och restaurangbranschen. Innan hon för drygt två år sedan flyttade till Malå, efter att ha träffat sin nuvarande sambo Malåbon Jack Johansson, jobbade hon på restaurangen och hotellet Bourbon Corner i Junsele. Efter att hon kom till Malå har också arbetat under en period på Källan i Åmliden. 

undefined
Cecilia Solsjö och sambon Jack Johansson.

– Min vision är att Mammas Kök ska bli ett heltidsjobb och att jag så småningom ska kunna ha en egen cafélokal någonstans här i Malå och anställda en eller två personer, berättar hon.

När Norran kommer på besök hemma hos Cecilia, Jack och sonen Noa i lägenheten på Prästvägen håller hon på att göra en chokladtårta som beställaren ska bjuda på när han fyller år.

– Det är ganska vanliga beställningar som jag får och smörgåstårtorna är också populära., avslutar Cecilia Solsjö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!