Kommunstyrelsens ordförande i Malå Cecilia Festin Stenlund (L) blev inte ”jätteförvånad” när Setras vd Marcus Westdahl hörde av sig på tisdagsmorgonen och berättade att de har för avsikt att avyttra sin såg i Malå.
– Nej, det var ganska väntat. Mer förvånad blev jag när det i december stod klar att Mellanskog skulle överta Sveaskogs andel i Setra eftersom de inte har tillgång till skog häruppe, berättar hon för Norran.
Cecilia tror att de stora investeringarna som Setra nu gör i sågen borgar för att det blir fortsatt drift av anläggningen.
– Marcus Westdahl berättade att om de inte lyckas sälja sågen så behåller de den. Det gäller ju för dem att få rätt pris också, säger hon och konstaterar att sågen är mycket viktig för Malå.
Cecilia Festin Stenlund betonar att Setra varit mycket måna om att ha en bra dialog med kommunen kring utvecklingen av sågen.
– Nu på fredag har vi från kommunen ett sedan tidigare inplanerat möte med platschefen på sågen. Nu blir det nog andra frågor än vad vi tänkt som ska diskuteras.
Något som Setras ledning tidigare påtalat är problemet med kompetensbrist vid rekryteringar på sågen.
– För kommunen gäller det bland annat att bidra till att Malå är en attraktiv plats att bo på. Här kan till exempel satsningen med framtida tomter i bra lägen på Tjamstan Södra spela en viktig roll, menar hon.
John Nyberg, regionalt förhandlingsombud hos GS-facken, konstaterar att de anställda på sågen i Malå förmodligen inte heller är speciellt oroliga för att den ska läggas ner.
– Sågen är så väl investerad i så det är inte troligt att det blir aktuellt. Men finns ju alltid en viss oro om det kommer en ny ägare, säger han.
Hur ser då läget ut på den svenska trävarumarknaden?
I den senaste upplagan av marknadsrapporten ”Så går det för skogsindustrin” som Skogsindustrierna presenterade i december visades det på en produktionsökning under hösten. Men på den svenska hemmamarknaden noterades rekordlåga leveransnivåer och 2024 blev de sämsta på över 20 år.
– Det är exporten, särskilt till den europeiska marknaden och länder som Egypten, som gör att trävaruproduktionen ändå kunnat hålla en hög nivå, säger Christian Nielsen, marknadsanalytiker för trävaror på Skogsindustrierna.
De svenska sågverken producerade 17,8 miljoner kubikmeter sågat virke under 2024, vilket kan jämföras med en mer typisk produktion som brukat vara runt 18,5 miljoner de senaste 10 åren
– Sverige är idag världens tredje största exportör av trävaror. Bara Kanada och Ryssland är större. Efter att lågkonjunkturen är över är det nog bara Sverige och Finland som kan hålla uppe volymen på utbudet. Så på 5–10 års sikt ser det ljust ut för den svenska träindustrin, berättar Christan Nielsen.
Rapporten från Skogsindustrierna belyser också hur USA:s eventuella nya handelstullar kan påverka den svenska skogsindustrin. De direkta effekterna förväntas vara begränsade, då en relativt liten andel av svensk export av skogsprodukter riktar sig till den amerikanska marknaden. För vissa sektorer, som trävaror där USA under de senaste åren seglat upp som en av de enskilt största marknaderna, kan dock tullarna påverka i viss grad. Dock bedöms USA:s importbehov vara fortsatt betydande och långsiktigt. Störst orosmoment är inte de direkta effekterna av amerikanska tullar mot EU, utan hur de påverkar den globala handelsbalansen.