Efter att gruvlaven i Rackejaur flyttades till Tjamstanområdet i slutet av 1990-talet var det fullt med aktiviteter i den. Förutom att den användes som en del i skidanläggningen med värmestuga, toaletter och skiduthyrning nyttjades laven också bland annat som restaurang och konferenslokal.
I laven fanns då ett konstverk av Tor Gundersen som föreställer ett träd bestående av borrkärnor som symboliserar den växtkraft som finns inom Malås kommande generationer. Under många år uppvaktade Malå kommun alla nyfödda inom kommunen och varje barn som föddes fick ett blad med ett personligt runtecken som fästes på trädet.
Men flitigt nyttjande av lokalen, liksom väder och vind, har gjort att byggnaden nu är i stort behov av upprustning vad gäller den yttre miljön och det finns också en hel del behov inomhus.
Det kommunala bolaget Malå Energi- och Industri AB, MENI, har nu startat ett Leaderprojekt för att få fart på verksamheten i laven igen. De har anlitat Gold of Lapland för att driva projektet. Processledare är destinationsutvecklaren Anna Israelsson.
– Målet är att hitta fler användningsområden för laven och även hinna testa några av dem. Laven ska utvecklas till en mer kaxig symbol för strävan uppåt och utåt för bygden ur många perspektiv. Men ortsbornas och besökarnas idéer måste få ta plats och testas, samverkan är det viktiga i projektet, berättar Anna Israelsson.
Först ska hon undersöka vad Malåborna vill använda laven till. Detta ska benas ut både via en enkät och fyra öppna möten som genomförs i form av workshops.
– I processen ska vi tillåta alla att tänka öppet så det finns utrymme både för galna och realistiska idéer.
Förutom att identifiera nya användningsområden ska man även installera nya digitala lösningar så att laven fungerar bättre vid exempelvis möten och konferenser. Totalt har Leader Skellefteå Älvdal beviljat projektet 282 000 kronor, varav 70000 ska användas till den digitala lösningen. Projektet kommer att avslutas i september.
Laven, som är 20 meter hög och byggd i trä, uppfördes på 1940-talet i Bolidens gruva i Rackejaur där man då inrymde gruvspelet. Syftet med flytten till Tjamstanområdet var bland annat att synliggöra gruv- och mineralnäringen som under lång tid utvecklat och format Malå kommun.