Så ska 390 miljoner investeras i Malåsågen

Under torsdagen presenterades vad som ingår i den kommande investeringen på 390 miljoner kronor i Setras sågverk i Malå. Det är många pusselbitar som ska komma på plats för att produktionen ska kunna fördubblas.

Ingemar Olofsson berättar för besökarna på seminariet om hur såglinjen fungerar.

Ingemar Olofsson berättar för besökarna på seminariet om hur såglinjen fungerar.

Foto: Lars Westerlund

Malå2022-06-02 21:00

Det var Setra, Sveaskog och Malå kommun som tillsammans presenterade investeringen i sågverket och hur den påverkar hela Norrlands inland. På plats fanns bland andra landshövdingen i Västerbotten Helen Hellmark Knutsson och regionrådet Rickard Carstedt (S).

Genom investeringen ökar produktionen från dagens 160 000 kubikmeter sågade trävaror per år till 350 000 kubikmeter.

Sågverket kommer bland annat att få ett nytt timmerintag med ett just-in-time-flöde, en ny såglinje i ett vidbyggt hus, en ombyggd råsortering, ett uppdaterat justerverk och en ny torkanläggning. 

undefined
Marlene Bergström, Setras platschef i Malå och Setras vd Katarina Levin .

– Vi kommer genom investeringen att kunna få en högre precision på produkterna, effektivare produktion och ett lägre klimatavtryck genom smartare processer jämfört med nuvarande. Grönsamhet ska genomsyra alla våra verksamheter, berättar Setras vd Katarina Levin.

Marlene Bergström, platschef hos Setra i Malå, konstaterar att man efter investeringen kommer att kunna leverera produkter till kundsegment med mycket höga krav.

undefined
Marlene Bergström guidar på sågverksområdet i Malå

– Det blir också lättare att arbeta här med ständiga förbättringar och bli vassare på många punkter. Vi kommer nu att få ett mycket avancerat mätsystem för produktstyrning. Digitaliseringen ger otroliga möjligheter till att göra rätt i ett tidigt skede, säger hon.

Marlene berättar att man på sågverket ”rört om i kulturen” under 3–4 år för att kunna ta emot den här investeringen.

– Vi har påbörjat inköpet av hårdvara, bland annat har såglinjen beställts och vi har också sökt bygglov. Första kvartalet 2025 ska den nya anläggningen kunna tas i drift. Vi kommer att hålla igång produktionen under hela byggtiden, förutom några veckor, berättar Marlene Bergström.

undefined
Henrik Engman, Setra, framför en timmerbil på 95 ton.

Vid sidan om arbetet med investeringen arbetar Setra också med att få till en ny infart för timmerbilarna från väg 370. Här pågår diskussioner med Trafikverket.

– Den här investeringen kommer helt rätt i tiden tillsammans med allt positivt som nu händer i norra Sverige med investeringar på mer än 1 000 miljarder. När befolkningen ökar måste det också byggas mer och trähusbyggandet ökar i Sverige. Numera byggs 20 procent av alla flerbostadshus i landet med trästomme, säger Helen Hellmark Knutsson.

Rickard Carstedt konstaterar att det finns ett stort träkunnande i Västerbotten.

undefined
Riickard Carstedt och Helen Hellmark Knutsson talade på seminariet.

– Norra Sverige är numera epicentrum för klimatomställningen i världen och här kan utvecklingen av detta kunnande spela en viktig roll, konstaterar han.

Kommunstyrelsens ordförande i Malå Lennart Gustafsson (V) vill den här regionen ska bli en pilotarena där man testar nya grepp inom olika områden.

– Om saker och ting fungerar hos oss i Malå så fungerar de överallt. Den urbana normen har hämmat en del av utvecklingen här, säger han.

undefined
Helen Hellmark Knutsson och Lennart Gustavsson.

Ett exempel på en sådan pilot som skulle kunna genomföras här är Sveaskogs idé om att, tillsammans med Eklunds åkeri i Moskosel, få testa en 98-tons timmerbil. Ansökan om en sådan test har de lämnat in till Trafikverket. En bil med den lasten visades också upp under seminariet.

– Detta innebär att man då skulle kunna lasta 40 procent mer än vad som gäller med dagens lastbilar, vilket i sin tur skulle medföra att koldioxidutsläppen skulle minska med 20 procent, berättar Henrik Engman, affärsutvecklare logistik vid Sveaskog.

Setra

Setra är ett av Sveriges största träindustriföretag. De förädlar skogsråvara och erbjuder produkter för byggande, boende, pappers- och massaindustri samt energiframställning. Produktsortimentet spänner från sågade trävaror och hyvlat konstruktionsvirke till högförädlade produkter såsom limträ, dörr- och fönsterkomponenter samt byggelement i korslimmat trä. De säljer även biprodukter som bark, spån och flis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!