När Norran går igenom de mest omfattande inbrottsvågor som sköljt över Norran-bygden så finns det fram till i dag två perioder som sticker ut.
Åren 2013 och 2014: Utländska ligor kör skytteltrafik längs Norrlandskusten men gör även enstaka avstickare till inlandet.
Hösten 2014 kan Norran berätta att Skelleftetrakten drabbats av 41 inbrott eller inbrottsförsök under drygt en månad.
– De utländska, organiserade ligorna startar ofta från Stockholm. De är ofta trogna att följa E4 genom norra Sverige, säger Lars Westermark, chef för polisen i Skellefteå.
Polisen svarar med en omfattande insats där inte minst utländska (skåp)bilar kontrolleras. Det ger effekt, tjuvarna skräms iväg och några grips för villainbrott samt stöld av bland annat koppartråd.
Våren och sommaren 2017:
Från mitten av april och tre månader framåt så inträffar en inbrottsvåg som skakar de boende i centrala Skellefteå. Elva fullbordade lägenhetsinbrott görs på bland annat Läkarvägen, Nygatan och Fältjägarvägen.
De fräcka inbrotten sker dagtid vilket förbryllar polisen, ytterdörrarna forceras på ett hantverksmässigt sätt. Allt från smycken och kontanter till mat och alkohol stjäls.
Den 12 juli kommer genombrottet när polisens utredare på en övervakningsfilm ser hur en person bär ut en kruka från Svea Ekonomi på Nygatan i Skellefteå. Det är samma, av mynt fyllda, kruka som stals i en lägenhet på Kanalgatan den 26 juni.
Spåren leder mot en då 46-årig man som grips när han lägger in ett golv i en friggebod.
– Efter gripandet så upphörde inbrotten, det visar att vi tog rätt person, minns polisen Stefan Lundström som grep mannen tillsammans med kollegan Jonas Ershammar.
46-åringen döms för en stöld och sex fall av häleri utifrån allt stöldgods som hittades i mannens bostad.
Lars Lundmark vid polisens brottssamordning, som har drygt 40 år inom polisyrket, minns dessa två inbrottsperioder mycket väl. Han ser både skillnader och likheter:
– De utländska inbrottsligor som tidigare reste runt i våra trakter stannade bara några dagar inom ett och samma område, sedan åkte man vidare. Inlandet har varit deras mål under de senaste åren. Vi har tydligt kunnat följa inbrotten rent geografiskt, ofta via Västerbotten och upp till Norrbotten eller tvärtom.
– Därför liknar den pågående inbrottsvågen i Västerbottens inland ingenting som vi tidigare sett, att vi under flera veckor nu haft över 30 fullbordade villainbrott i bland annat Malå, Norsjö, Storuman och Vilhelmina. Även Arvidsjaur har drabbats hårt. För övrigt hade vi dessförinnan, i början av augusti, vi en liknande brottsvåg i Jämtland och Västerbottland, fortsätter Lars Lundmark.
Att inbrotten bara fortsätter och fortsätter – senast i onsdags anmäldes ett inbrott i en villa på Sörbyn i Norsjö samhälle – gör att det finns två kategorier som polisen nu kartlägger genom ett flertal utredningsåtgärder.
De lokala tjuvarna:
Det finns flera brottaktiva med koppling till Västerbottens inland som i dag inte avtjänar något fängelsestraff, och som har en historik med stölder och inbrott. Dessa har polisen givetvis tittat närmare på under dessa veckor.
Det finns flera saker som talar för att dessa personer inte ligger bakom åtminstone flertalet av villainbrotten.
De här personerna har ofta ett bakomliggande missbruk som försvårar att göra långa, framgångsrika inbrottsserier. De brukar också regelbundet lämna spår efter sig, vilket de utländska ligorna ytterst sällan gör (ofta bara skoavtryck).
Likaså har deras tidigare inbrottsstölder ofta visat på två saker: de gör ytterst sällan inbrott i villor och lägenheter samt att de stjäl, grovt sett, det mesta de kan komma åt. Det kan handla om datorer, tobak, alkohol, ja, till och med mat.
Kringresande inbrottsligor:
Den gemensamma nämnaren i de drygt 30 villainbrotten i Västerbottens inland under augusti har varit att tjuvarna stulit främst guld, smycken och kontanter.
– Det finns enstaka avvikelser på tillvägagångssätt vid inbrotten och vad som stulits, men vi ser ett tydligt mönster vad tjuvarna är ute efter. Mycket tyder också på att det är en större grupp med personer som stannat kvar i området och som sedan utför de här inbrotten på olika orter i inlandet, säger Lars Lundmark.
Visst variation finns på hur tjuvarna tagit sig in i villorna, men det är främst via fönster där man bland annat lyft ut hela fönstret för att undvika glaskross och oljud.
I flera fall har tjuvarna, visar spåren, först stulit cyklar och sedan cyklat sista biten fram till villan där inbrottet sedan genomförts. Detta beteende har polisen inte tidigare sett till.
– Det har skett vid sju inbrott och där har flera cyklar ännu inte påträffats. Cyklarna är intressanta för oss rent kriminaltekniskt om de påträffas.
Har polisen säkrat några spår från de drygt 30 brottsplatserna?
– Det har skickats en del föremål för analys, det blir intressant om detta kan göra att vissa av brotten klaras upp, svarar Lars Lundmark.
Polischef Lars Westermark, Skellefteå:
– Många människor har drabbats och det är oerhört kränkande att få sitt hus genomsökt av tjuvar. Många känner nu en oro för att drabbas för inbrott, vilket är ytterligare en anledning varför vi satsar stora resurser på att klara upp denna inbrottsvåg.
Förutom lokala brottslingar: hur kartlägger ni personer som tillfälligt är på besök i inlandet, exempelvis turister, bärplockare och inhyrd arbetskraft?
– Det pågår en omfattande inre spaning, tips värderas och utreds, personer kontrolleras liksom fordon. Vi undersöker platser och bostäder, såväl permanenta som tillfälliga boenden vid campingplatser, vid fiskevatten, spontancamping, hotell men också sommarstugor, som normalt sett ska vara obebodda.
– Vi arbetar efter olika hypoteser, till exempel att det är kriminella nätverk som spridit ut sig på olika platser och därefter genomför villainbrotten. Istället för att synas på vägarna så ”ligger man stilla” på samma ställe. Vi får in en hel del tips men vi vädjar om fler uppgifter, exempelvis om man ser främmande fordon eller personer på skogsbilvägar eller kring villaområden, tillägger Lars Westermark.