Under budgetfullmäktige i Malå argumenterade de två största partierna för var sitt budgetförslag, anförda av Lennart Gustavsson (V) och Mikael Abrahamsson (S).
I grund och botten var det inte så mycket som skilde förslagen åt. Bland annat var politikerna eniga om att under 2023 tillfälligt gå ifrån målet om att kommunen ska ha ett överskott på två procent i budgeten.
Detta för att slippa säga upp personal som senare kommer att behövas i de kärva tider som råder.
Den huvudsakliga skillnaden var att Socialdemokraterna vill avsätta 700 000 kronor för att anställa en kvalificerad utredare eller handläggare. Kring den punkten gick debattens vågor höga.
– Det handlar om bostadsförsörjningsplan, laddstationer, det finns hur mycket som helst som behöver tas fram. Vi vill använda det till att utveckla Malå, säger Mikael Abrahamsson.
Enligt förslaget skulle pengarna tas från den så kallade resultatutjämningsreserven, alltså överskottet från tidigare år. Men det är inget som Vänsterpartiet är redo att prioritera.
– Vi vill vara återhållsamma med att utöka administrationen, säger Lennart Gustavsson.
Budgetdebatten kom även att handla om äldreomsorgen, och den minskning av antalet äldreboenden som är på gång i Malå.
Kommunens fyra boenden har blivit tre sedan Furugården lades ned, och som Norran tidigare berättat finns det nu planer på att samla alla särskilda boendeplatser till Miklagård.
Det märks också i den budgetplan som kommunfullmäktige klubbade, då det för 2024 och 2025 har lagts en besparing på fem miljoner kronor för att samordna särskilda boenden.
Det är något som även Socialdemokraterna står bakom, däremot tycker Mikael Abrahamsson att det tydligare borde framgå vad besparingen innebär:
– För Malå kommun innebär det att Tjamstangården ska läggas ner. Vi vill inte att det ska döljas, vi vill att det ska framgå, säger han.
Efter avslutad debatt gick det till omröstning och då blev det Vänsterpartiets förslag som gick igenom med röstsiffrorna 16–9. För vänsterns förslag röstade även Liberalerna, Malålistan och Moderaterna, medan Socialdemokraternas förslag även fick stöd av Claes-Göran Wikström (V) och Jessica Höglund (SD).
Innebär då det att den politiska kartan i Malå har ritats om? Även på den punkten råder det delade meningar mellan de forna samarbetspartierna.
– Det tycker jag är att dra för stora växlar av beslutet. Det var ett förslag från V som stöddes av andra partier. Historiskt sett har det funnits både hött och bött även förr, säger Lennart Gustavsson, som också vill framhålla att det på det stora hela råder stor enighet om budgeten:
– Det skiljer inte mer än 787 000 kronor på en budget på omkring 235 miljoner. Om man har den felmarginalen i ett bokslut får man vara nöjd.
Mikael Abrahamsson ser dock en djupare innebörd i budgetbeslutet.
– Vi ser att kartan är ritad på det här sättet utifrån de diskussioner som varit. Vi ser att de har gått ihop och det får vi acceptera. De har gjort en förhandling, sedan vet vi inte vad den kommer att utmynna i, säger han, och ser samtidigt fram emot kommande debatter:
– Det blir enda sättet för oss att göra vår röst hörd. Vi vet att våra sju mandat kommer att vara i minoritet.