I februari beslutade regeringen att väcka nytt liv Mineraljakten, en tävling som genomfördes mellan 1967 och 2014 där människor ombads ge sig ut i skog och mark för att leta efter värdefulla stenar.
Det var till SGU:s mineralinformationskontor i Malå som fynden skickades in, och att beskedet om en omstart var efterlängtat i Malå går inte att ta miste på.
– Det är något som både jag och mina föregångare har velat få tillbaka. Det känns jättespännande, säger statsgeolog Hans Selbach.
Även om mycket fortfarande är oklart har han och hans kollegor redan börjat rusta för omstarten. Samtidigt konstaterar han att en hel del har hänt under de tio åren som Mineraljakten har varit borta.
Därför har de sneglat på utvecklingen i grannländer som har haft igång liknande tävlingar hela tiden. Till exempel har det i Finland utvecklats en app för ändamålet, vilket känns värt att ta efter även här.
I det ligger också en tydlig målsättning:
– Vi ska försöka attrahera den yngre generationen mer. Det finns flera idéer på sådant vi vill göra annorlunda och förbättra, säger Hans Selbach, som samtidigt är mån om att behålla de äldre mineraljägarna:
– De har ofta mer tid att ge sig ut i skog och fält.
Förmodligen kommer också prisutdelningen att bli en större apparat och huvudkontoret i Uppsala få en tyngre roll kring kommunikation och annat i den här upplagan av Mineraljakten.
Men med tanke på läget, intresset från internationella prospekterare och att Europas största borrkärnearkiv finns här är Malå på många sätt fortfarande hjärtat i SGU:s avdelning för mineralinformation och gruvnäring.
Därmed talar mycket för att Malå får en central roll även i den nya Mineraljakten.
Om allt går som det är tänkt ska det också bli nyanställningar vid SGU i Malå. I dag har kontoret sex anställda, snart blir de fem på grund av en pensionsavgång och om allt går enligt planerna ska det utökas till tio anställda.
Hans Selbach berättar att Malåkontoret redan tidigare hade behov av mer personal och att det har blivit än mer angeläget efter regeringens beslut i februari.
– Vi har fått mer uppgifter och behöver förstärkning. Sedan har vi samma problem som andra aktörer att attrahera rätt kompetens till Norrlands inland. Men vi är i full gång med rekryteringen, säger han.
Vad har då Mineraljakten bidragit med genom åren? Ja, ett exempel är Svartlidens guldgruva mellan Lycksele och Storuman, som ursprungligen hittades av mineraljägare.
Ett annat är ett fynd vid Bergby utanför Gävle för knappt 20 år sedan, som enligt Hans Selbach har utvecklats till det mest framgångsrika litiumprojektet i Sverige just nu.
– En sak som är väldigt positiv med Mineraljakten är spridningen. Folk letar i hela landet. Det gör inte företag som vill ha succé direkt. De letar där man lättast förväntar sig resultat, säger han.
Och även om vi just nu är inne i en lågkonjunktur så konstaterar Hans Selbach att prospekteringsbranschen är het.
Det gäller inte minst de så kallade kritiska mineralerna som behövs till batterier, solceller och annat som ingår i omställningen från fossila bränslen.
Till saken hör också att EU har klubbat en ny lagstiftning som innebär att Europa ska bli mer självförsörjande inom det här området.
– Det går uppåt just nu, säger Hans Selbach.
En annan som gläds åt att Mineraljakten ska få nytt liv är Malås kommunalråd Lennart Gustavsson (V).
– Det är något jag har jobbat med mycket. Det är ett jättebra sätt att öka allmänhetens kunskaper om malm och mineraler, och nu hoppas jag att de nyttjar den långa erfarenheten som finns i Malå, säger han.
Vad kan det betyda för Malå?
– Jag har under lång tid sagt att Malå borde utvecklas till ett nav inom gruvprospektering. Vi sitter mitt i Skelleftefältet och har alla delar inom en radie på 150 kilometer. Förhoppningsvis kan det här bli en del i att förstärka och utveckla SGU:s verksamhet i Malå som informationskontor.
Fakta
Regeringens beslut innebär att Mineraljakten ska genomföras under 2024, 2025 och 2026 med en budget på tre miljoner kronor årligen.
Priser och övrig utformning är ännu inte klart men senast tävlingen genomfördes 2014 blev sexton mineraljägare ordinarie pristagare och ytterligare sex fick stimulanspriser. Förstaplatsvinnaren fick 50.000 kronor.