Det goda samtalet i Malå med inspiration av Petra Malm

För tredje gången genomfördes tidigare i veckan mötet ”Det goda samtalet” i Malå om hur man ska utveckla samhället.
Innan samtalet tog fart peppades deltagarna av Petra Malm, känd som programledare för Robinson.
– En av mina starkaste drivkrafter är att känna samhörighet, säger hon.

Petra Malm, var Sveriges första kvinnliga elitsoldat inom Sveriges militära specialförband, Särskilda Operationsgruppen, SOG.

Petra Malm, var Sveriges första kvinnliga elitsoldat inom Sveriges militära specialförband, Särskilda Operationsgruppen, SOG.

Foto: Lars Westerlund

Malå2024-11-08 05:00

Nyheten i korthet

  • "Det goda samtalet", ett möte om samhällsutveckling, hölls för tredje gången i Malå, med Petra Malm, känd från TV-serien Robinson, som inspiratör.
  • Malm, Sveriges första kvinnliga elitsoldat, delade sina livslektioner i ledarskap och personlig utveckling, och uppmanade Malåborna att engagera sig ideellt för att förbättra samhället.
  • Mötet resulterade i konkreta förslag för samhällsförbättringar, inklusive ökad ideell engagemang, bättre social interaktion och skräpplockning.

”Det goda samtalet” är en del av temaveckan ”Här finns jobben och möjligheterna” i Malå. Inspiratör den här gången var den före detta elitsoldaten Petra Palm som sedan 2022 leder höstsäsongerna av TV-serien Robinson.

Det var fullsatt på Malåborg när Petra Palm äntrade scenen för att hålla sin föreläsning ”Resan mot ett starkare du”. Petra, som bor i Arvidsjaur, var Sveriges första kvinnliga elitsoldat inom Sveriges militära specialförband, Särskilda Operationsgruppen, SOG. Genom detta har hon visat att kvinnor också kan prestera på högsta nivå i ett traditionellt mansdominerat område.

– Tyvärr hade jag från början dåliga chefer och blev diskriminerad i två år i en osund tystandskultur innan jag sa ifrån ordentligt, berättar Petra.

undefined
Livliga diskussioner fördes under "Det goda samtalet".

Hon har tagit sina 17 år inom detta förband och omvandlat dem till livslektioner i ledarskap, motståndskraft och personlig utveckling. Petra är, förutom Robinson, även känd som en av instruktörerna i TV-serien Elitstyrkans hemligheter.

– När jag bidrar mår jag bra. Det är en av mina starkaste drivkrafter, liksom att känna samhörighet, säger Petra och uppmanar Malåborna att arbeta ideellt för att förbättra Malå.

Hon betonar vikten av att agera proaktivt på utmaningar i livet stället för reaktivt. 

– Jag brukar prata om GGG som står för Gnäll, Gilla läget och Gör något åt det. Och det är det sista G:et som är ger resultat.

undefined
"Tyvärr hade jag från början dåliga chefer och blev diskriminerad i två år i en osund tystandskultur innan jag sa ifrån ordentligt", berättar Petra Malm..

Under ledning av kyrkoherde Fredrik Juul och kommunens folkhälsosamordnare Daniel Burman genomfördes en workshop kring vad man kan göra för att förbättra Malå.  Fredrik konstaterar att tidigare upplagor av ”Det goda samtalet” gett konkreta resultat i samhällsplaneringen.

– Bland annat har det lett till trygghetsvandringar i samhället och förbättrad belysning på vissa ställen, säger han.

Vid redovisningen som genomfördes var ett återkommande förslag att Malåborna ska bli ännu bättre på att hälsa på varandra och ge alla en andra chans om de misslyckats på något sätt. 

undefined
I Malå fördes ett gott samtal om hur man kan göra samhället bättre.

Att engagera sig ideellt i föreningar, som Petra föreslog, tyckte många. Även om man inte har barn som är aktiva i någon förening skulle fler vuxna kunna vara ledare av något slag. 

Att gå på olika arrangemang fördes också fram. Detta inte minst för att visa respekt för dem som lägger tid på att fixa detta.

Ett annat konkret förslag var också att plocka ett skräp om dagen för att bidra till att hålla samhället rent

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!