– Gameskap är en mötesplats som ska bidra till att ha kul analogt, säger Anton Linder från Umeå, som är initiativtagare till spelevenemanget Gameskap.
På Malåborg har han placerat tolv spelkonsoler där det fanns möjlighet att utan kostnad spela många olika spel. Dessutom finns här ett flertal brädspel som besökarna kan testa.
När Norran kommer på besök är det full fart i de flesta av konsolerna. 43-årige Johnny Fahlén och hans nioårige son Assar har valt att satsa på arkadspelet Track & Field som lanserades 1983 och fick officiell licens till olympiska sommarspelen 1984.
– Man måste använda två knappar i det här spelet och jag var betydligt bättre på att spela det som barn, säger Johnny och skrattar
Han har många fina minnen från sitt spelande.
– Mest spelade jag Super Mario Bros och Ice Climber, minns Johnny.
Assar är också spelintresserad och för honom är Minecraft och NHL-spel just nu de hetaste.
Intill dem spelar Kimberly Jonsson och sonen River spelet Metroid som släpptes 1986. Det handlar om prisjägaren Samus Aran och hennes äventyr som involverar Metroider. I hela spelserien förekommer rymdpirater som är en ondsint ras ledd av Moderhjärnan, en gigantisk kvinnlig varelse ofta avbildad som en enögd hjärna i en glasbehållare. Rymdpiraterna använder sig av genmanipulation på sig själva för att skapa de bästa och starkaste trupperna till sin armé.
– Det är jättekul att testa de här gamla spelen. Själv spelar jag mest Minecraft och olika Nintendo Switch-spel, berättar River.
– Det här är riktigt nostalgi och jag spelade som barn bland annat Super Mario Bros och Donkey Kong, säger Kimberly.
Malå är den elfte kommunen som får besök av Anton Linder och hans projekt som är ett samarbete mellan honom, Worldofboardgames, Unvoid Studio och spelbutiken Fantasia samt den kommun där eventet genomförs.
– På alla ställen där jag kört eventet har det kommit mycket folk. Jag har bara off-line spel och siktar på att så småningom bygga ut eventet till 20 konsoler, berättar Anton.
Målgruppen är både barn och föräldrar och Antons långsiktiga plan är att genomföra detta nationellt i Sverige.
– Jag vill lyfta upp indiespelsutvecklare, marknadsföra brädspel och retrospel och föreningar som brinner för spelkulturen.
Dessutom jobbar jag för återbruk av äldre produkter och strävar efter att se mindre e-waste, avslutar Anton Linder