Sarwat och hans personal har bråda dagar just nu. Det är mycket som ska fixas i samband med flytten, som om allt går enligt planerna ska vara klar på fredag.
– Nu är det bara stress, säger han.
Det är inte många meter han flyttar restaurangen. Däremot kommer den mer centralt till, då den hamnar mitt i Malå längs Storgatan.
Det känns bra, då det länge har varit mörkt och tomt i flera hus vid huvudleden. Dessutom får Sarwat en större och fräschare lokal med fler toaletter.
Utbudet kommer att bli samma som tidigare, med pizza och a la carte. Skillnaden är att restaurangen nu även ska servera hamburgare.
Sarwat har också planer för Byblos gamla lokaler. Om de går i lås ska det bli en sportbar. Där ska det även gå att lyssna till en trubadur, samtidigt som lokalen ska kunna hyras ut till större sällskap.
– Men nu är det corona. Det får bli i framtiden.
Sarwat Matai är 41 år och kurd. Han föddes i Iran, men flyttade med sin familj till Irak redan som barn.
– Jag har haft ett tufft liv. Jag hade en kartong och sålde cigaretter. När jag vaknade klockan åtta började skolan, berättar han.
1992 fick han hjälp av Röda Korset att lämna Irak som flykting. Till Malå kom han för 17 år sedan, efter att tidigare bland annat ha bott i Jokkmokk och Skellefteå.
Att han stannat så länge ska ses som ett gott betyg till bygden.
– Jag är Malåbo. Jag älskar Malå, säger han.
Vad är det som är så bra med Malå?
– Folket är jättefint. De bryr sig mycket om mig. De lånar ut båtar när jag ska fiska, bjuder på kaffe och ringer och önskar god jul.
Men det trodde inte riktigt en av hans systrar på när hon kom och hälsade på. I stället kramade hon om honom och brast i gråt – stället var ju så litet och han verkade så ensam.
Systern kontaktade även mamman, som i sin tur ringde Sarwat och tyckte att han skulle flytta.
– Jag sa ”nej, jag är inte ensam. Jag har det bra, jag har Malåborna, ta hand om dig själv i stället”. Då lugnade hon ner sig, berättar Sarwat, med ett leende.
Hjälpsamheten är även något han känner av när han nu ska flytta verksamheten:
– Folk har hört av sig och vill hjälpa till, det är jag jättetacksam för.
Fakta: Lokalen
Dungers grundades av konditor Ulf Dunger på 1960-talet. Han sålde verksamheten 1983 och sedan dess har kaféet haft flera olika ägare och även hamnat i ett par konkurser. Lokalen har nu stått tom i omkring två år.