De senaste åren har polisen genomfört olika insatser för att stävja den illegala jakten på rovdjur i norra Västerbotten.
Samtidigt finns det en grupp renskötare inom Malå sameby som upplever att kontrollerna riktas speciellt mot dem.
Enligt renskötarna har det pågått i flera år och nu har Svenska Samernas Riksförbund, SSR, skrivit till polisen och ifrågasatt den intensiva bevakningen.
I skrivelsen tar SSR upp flera exempel. Bland annat har en renskötare vittnat om att polis stått och lyst in med ficklampa i hans bil när han kom dit efter arbetsdagens slut, och att polisen då sagt att de arbetade med jaktbrott och frågat om det fanns andra renskötare i närheten.
Vidare har en renskötare uppgett att en polis sökte upp honom när han var ute och jagade björn under licensjakten. Polisen visade då upp något som såg ut som en passbild på renskötaren på sin telefon och sa till honom ”det här är du”, vilket renskötaren upplevde som mycket obehagligt.
Ett annat vittnesmål kommer från en privatperson som passerade en renskötselanläggning sent på kvällen. Trots att den ligger långt ifrån några större vägar stod polisen runt anläggningen och skotrarna, vilket den förbipasserande tyckte var märkligt.
Till det ska läggas uppgifter om flygningar med polishelikopter runt betande renar, samtidigt som andra polisfordon varit synliga i området.
Samtliga incidenter ska ha skett inom en femårsperiod och har framförallt drabbat en grupp av renskötare på omkring fem personer.
Norran har pratat med en av de berörda renskötarna. Han tycker att det hela har eskalerat över tid och beskriver situationen som väldigt jobbig och ledsam.
– Det blir som en stress. Man känner sig förföljd. Det blir obehagligt, säger renskötaren, som har valt att vara anonym på grund av risken för trakasserier.
Inte minst svider det när polisen gör inlägg om sitt arbete på sociala medier. Det kan till exempel vara bilder från platser där det i stort sett bara är renskötarna som vistas:
– Då skriver kommuninvånarna ”jamen, alla förstår vilka det är de jagar”. Då är det oss de menar. Vi blir uthängda. Det är väldigt utpekande och känns riktigt otäckt.
Men kan du någonstans förstå polisen, att de bara är ute och gör sitt jobb?
– Absolut, polisen ska göra sitt jobb och se till så att alla följer lagen. Men den här förföljelsen, det kan inte vara deras jobb.
Jenny Wik Karlsson, verksamhetschef och förbundsjurist vid SSR, tycker inte heller att den polisiära närvaron kring renskötarna är befogad.
Hon beskriver renskötarnas situation som olustig och otrygg, och befarar att det kommer att få konsekvenser.
– Det är en ganska polariserad debatt när det kommer till samiska frågor idag, både medialt men också i samhällen och i den politiska debatten. Då bidrar det här till att spä på polariseringen och konfliktnivån, säger Jenny Wik Karlsson.
Lokalpolisområdeschef Lars Westermark säger att polisen har fått i uppdrag att intensifiera insatserna mot illegal jakt på rovdjur, och att det har skett i just det här området beror på att man här har sett att rovdjursstammen har minskat.
Något som kan vara en indikation på att det förekommer illegal jakt.
Däremot delar han inte bilden att renskötarna bevakas hårdare än andra.
– Det är olyckligt om de känner så, det är ingen som har för avsikt att peka ut någon. Det har inte bedrivits någon förundersökning, det är ingen som har delgivits misstanke, utan vi jobbar med informationsinhämtning, säger Lars Westermark, och tillägger:
– Illegal jakt kan ju ske av andra än de som vanemässigt rör sig i området. Det kan vara inresta från andra delar av landet eller från andra länder.
Lars Westermark säger att han inte känner till de ovan nämnda händelserna som SSR tar upp i sin skrivelse.
– Men vi kan aldrig runda platser där vi misstänker att brott har skett eller sker. Det är vårt uppdrag, vi måste dit och kontrollera hur det förhåller sig. Det vanligaste är att vi pratar med människor. Vi stoppar fordon på vägar också, det gäller alla brott. Det är ju så vi arbetar, säger han.