Rekrytering ödesfråga för inlandet

Vem ska jobba i landsbygdens och glesbygdens industrier? Det var temat för torsdagens seminarium i Malå. ”Det finns en enorm potential i lärlingsutbildningar”, sa industrimannen Carl Bennet.

Carl Bennet talade inför och diskuterade med företrädare för andra företag, utbildningsanordnare, IF Metall och några inlandskommuner.

Carl Bennet talade inför och diskuterade med företrädare för andra företag, utbildningsanordnare, IF Metall och några inlandskommuner.

Foto: Lennart Enkvist

Malå2019-11-14 16:56
undefined
Gunnel Stenberg har jobbat i ett och halvt år på Hultdins i Malå, ett företag som går bra men som också känner av svårigheterna att rekrytera.

Carl Bennet är huvudägare till flera företag i Västerbotten, bland annat Hultdins i Malå som tillverkar komponenter till skogsmaskiner.

Hultdins går bra och exporterar till hela världen. Men det är också ett av många inlandsföretag som känner av svårigheterna att rekrytera rätt kompetens.

undefined
Josef Alenius, vd, Lotta Naglitsch, Skolverket, Carl Bennet, huvudägare, och Tobias Åman, operativ chef, träffades och samtalade på Hultdins.

– Det är ett riskmoment och en nackdel för oss i Västerbottens inland, säger Tobias Åman, operativ chef på Hultdins.

Så vad behöver då göras? Ja, vid seminariet på Malå hotell slog Carl Bennet ett slag för lärlingsutbildningar.

Ser på Europa

Det fungerar väldigt bra i Tyskland och Schweiz och borde fungera här också, resonerar han. Men då ska det vara lärlingsutbildningar med lön.

– Det skickar budskapet att man vill investera i personen. För mig är det en självklarhet att de ska ha lön, sa Carl Bennet.

undefined
Carl Bennet talade inför och diskuterade med företrädare för andra företag, utbildningsanordnare, IF Metall och några inlandskommuner.

Lotta Naglitsch, föreståndare för Skolverkets lärlingscentrum, berättade om vilka typer av lärlingsutbildningar som finns. Hon förde även ett resonemang med de utbildningsanordnare och företag som anammat idén och som fanns på plats.

Hon tror också att den här sortens utbildningar kommer att få större betydelse framöver:

Annan bild

– Vi har kommit lite för långt ifrån varandra, skolan och arbetslivet.

Samtidigt konstaterade de medverkande att de lärlingsutbildningar som startats inte har har fungerat problemfritt. Bland annat måste föräldrarna involveras mer.

Vi har kommit lite för långt ifrån varandra, skolan och arbetslivet.

Tobias Thomson, utbildningsstrateg på Region Västerbotten, målade upp en delvis annan bild av läget.

undefined
”Grundproblemet är att vi är för få. Här finns ingen arbetskraftsreserv”, sa Tobias Thomson, Region Västerbotten.

Han berättade att en klar majoritet av Malåungdomarna väljer ett yrkesförberedande program, ”det ligger i DNA:t”, och menar att fler ungdomar i stället borde vägledas att välja högskoleförberedande utbildningar. Annars blir det långsiktigt förödande.

Fyra hörnstenar

Norrans chefredaktör Marcus Melinder valde också en lite annan ingång. Han ifrågasatte hur många som egentligen behöver jobba inom industrin när robotar och artificiell intelligens är på så snabb frammarsch.

Som avslutning på sitt besök i Malå lyfte Carl Bennet fram några saker som bör hända samtidigt:

– Utbildning, infrastruktur, boendemiljö och kulturutbud. Det är fyra hörnstenar för utveckling oavsett om man pratar om Malå eller Boston.

Seminariet anordnades av Malå kommun, Region Västerbotten och IF Metall och lockade ett 30-tal deltagare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!