Avhoppen från de folkvalda församlingarna fortsätter att öka. Det visar en sammanställning av SCB:s siffror som tidningen Dagens Samhälle har gjort.
Sett till hela landet lämnade drygt 22 procent av ledamöterna i kommunfullmäktige sina uppdrag 2014–2018. I Malå slutade hela 11 av 25 i förtid.
Kommunalrådet Mikael Abrahamsson (S) tycker dock inte att man ska dra alltför stora växlar av statistiken. Tre av ledamöterna avled under mandatperioden, dessutom flyttade nästan hela Vänsterpartiets grupp för att arbeta på annan ort.
Turbulent tid
– Det finns naturliga förklaringar, säger han.
Samtidigt var den förra mandatperioden ovanligt turbulent i Malå, med kraftiga besparingar och många turer i den så kallade tankkortshärvan.
Det måste bli bli attraktivt att bli politiker igen och där har vi alla ett jobb att göra.
Men Mikael Abrahamsson tror inte att det har spelat in i någon större omfattning:
– De flesta som slutade gjorde det i början av mandatperioden då det var lugnare. Men självklart kan det vara någon enstaka som har känt att man inte orkar.
Hur stort problem är det att ha en så hög omsättning?
– Man vill ju ha en stabilitet, precis som om man håller på med idrott, företagande eller något annat. Så självklart kan man känna en oro för det.
Mikael Abrahamsson hoppas att det blir fler som stannar alla fyra åren den här mandatperioden. För att nå dit planeras nu olika utbildningar som ska göra politikerna bättre förberedda på vad uppdraget innebär.
Bland annat blir det en utbildningsdag för alla Malåpolitiker den 25 februari. Dessutom ska Socialdemokraterna och Vänsterpartiet dra igång några utbildningsträffar med start till helgen.
– Det måste bli bli attraktivt att bli politiker igen och där har vi alla ett jobb att göra, säger Mikael Abrahamsson.