Region Västerbotten i nytt samarbete med Kry

Går det att öka tryggheten för de äldre genom att de som bor på särskilda boenden får träffa läkare digitalt? Det ska nu testas i Malå. Bakom satsningen står Region Västerbotten och en samarbetspartner är det kontroversiella vårdbolaget Kry.

Projektet har nyligen startats och ska utvärderas under våren. Innovationsmyndigheten Vinnova bidrar med cirka 1,5 miljoner kronor.

Projektet har nyligen startats och ska utvärderas under våren. Innovationsmyndigheten Vinnova bidrar med cirka 1,5 miljoner kronor.

Foto: Isabell Höjman/TT

Malå2020-09-01 18:00

”Digifysiska vårdkontakter ökar tryggheten för personer på särskilda boenden” heter projektet som Region Västerbotten driver med hjälp av pengar från Vinnova.

Bakgrunden är att sjukstugorna i inlandet har svårt att erbjuda läkare till kommunernas särskilda boenden.

– Det har varit ett bekymmer att upprätthålla en god kvalitet och kontinuitet på särskilda boenden där vi inte har kontinuerlig läkarbemanning. Samtidigt har patienterna där de största behoven, säger Peter Berggren, områdeschef för närsjukvården i södra Lappland.

Häromdagen var läkare på plats i Malå för ett uppstartsmöte. Sedan är tanken att de mestadels ska hålla digital kontakt med patienter och personal.

Peter Berggren berättar att förebilden bland annat finns i Finland, där ett litet antal läkare träffar patienterna några gånger per år och däremellan stöttar patienter och sjuksköterskor på distans:

– Det man såg där var att man exempelvis behövde skicka mycket färre patienter till sjukhus kvällar och nätter. Man fick en bättre ordning, helt enkelt.

Han skulle helst se att Region Västerbotten hade egna läkare som kunde engageras i projektet. Men som läget är nu går inte det, i stället samarbetar regionen med det privata vårdbolaget Kry.

Peter Berggren är väl medveten om att samarbetet kan uppfattas som kontroversiellt, men tror ändå att företaget kan bidra med mycket värdefull kunskap. Inte minst ligger Kry långt framme när det gäller tekniska lösningar.

– Om de kan erbjuda det vi vil ha, det vill säga kontinuitet och kvalitet och vi kan göra ett system som känns bra för kommunsköterskorna och de som jobbar på sjukstugan i Malå då kan det här ändå vara värt att pröva, säger Peter Berggren.

Kry har ju fått kritik för att dränera den offentliga vården på resurser, bidrar inte Region Västerbotten till att driva på den utvecklingen nu?

– Nej, jag tror inte det. Jag är väldigt kritisk till de affärsmodeller de har haft på det de skött hittills. Problemet med det är att man har låtit väsentligen friska människor använda väldigt dyra läkarresurser för sådant som andra har kunnat sköta.

– Det här är ju något annat, det är människor med stora behov som behöver en resurs. Nu är det upp till dem att visa att de kan leverera den kvaliteten som vi vill ha.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!