Prospekteringsbolaget som tror på Adak

EMX Royalty Corp, ett internationellt prospekteringsbolag med basen i Kanada, har sitt Nordiska huvudkontor i Malå, där det arbetar fem personer. I närområdet är de speciellt aktiva i ”Guldlinjen” och i Adak.

Freek Moddermann och Johannes Holzäpfel funderar kring områden som kan vara intressanta att titta närmare på.

Freek Moddermann och Johannes Holzäpfel funderar kring områden som kan vara intressanta att titta närmare på.

Foto: Lars Westerlund

Malå2022-03-07 06:15

I Guldlinjen, som omfattar ett antal mineralrika områden i Sorsele, Storuman och Lycksele kommun hjälper EMX Royalty sin partner Gold Line Resources med ett flertal undersökningar. Dessutom har de bland annat satt igång med prospektering i Adakområdet och i Åkerberg. 

SGU hittade fyndigheten i Adak 1921. 1940 inledde Boliden gruvdriften där och fram till nedläggningen 1977, som skedde på grund av en brand, bröts cirka 6,3 miljoner ton malm i Adakgruvan. Dessutom bröts koppar och zink i den närbelägna Rudtjebäckgruvan 1950–1976.

undefined
"Under förra året tog vi 30 000 jordprover i Norden", berättar.Johannes Holzäpfel.

– Vi hoppas att det finns mycket mer att hämta i Guldlinjen och i Adakområdet. Fast i Skelleftefältet är vi annars inte speciellt aktiva eftersom Boliden gjort ett bra arbete här och vi tror inte att vi är smartare än dem, berättar Johannes Holzäpfel, som är EMX Royaltys Nordenchef.

EMX Royalty Corp har sin verksamhet utspridd i större delen av världen och främst är de intresserade av bas- och ädelmetaller. Geologerna vid företagets kontor i Malå arbetar i hela Norden där hälften av verksamheten idag bedrivs i Sverige. Deras affärsidé, som Johannes Holzäpfel definierar som unik, är att vara en projektgenerator som skapar den första idén till en mer omfattande prospektering. Då handlar det från början främst om att ta jordprover som analyseras, vilket de själva och även bland annat ALS Geochemistry i Malå gör.

– Under förra året tog vi 30 000 jordprover i Norden.

undefined
Det handlar det från början främst om att ta jordprover som analyseras, vilket EMX Royalty själva och även bland annat ALS Geochemistry i Malå gör.

Johannes berättar att sedan 2017 när EMX slog sig ner i Malå har fått sju andra företag att investera i mer omfattande prospektering med diamantborrning. 

– Nu har vi till exempel ett mycket lovande område i närheten av Alta i Norge.

Kunden som nappar på EMX genomarbetade idé blir sedan ägare till satsningen och samarbetar med EMX för fortsatt prospektering. 

– Blir det sedan en gruva så får vi en del av vinsten från gruvan, berättar Johannes Holzäpfel.

Ett problem som han lyfter fram är bristen på borrföretag i norra Sverige.

undefined
" Vi hoppas att det finns mycket mer att hämta i Guldlinjen och i Adakområdet", säger Johannes Holzäpfel.

– Och de som finns här har alla så mycket jobb. Därför arbetar vi nu med att locka fler borrföretag att etablera sig i norra Sverige.

EMX äger en fastighet på Storgatan i Malå där de har sitt kontor på nedervåningen och på övervåningen finns lägenheter där medarbetare som inte är bofasta i Malå kan övernatta. I december 2020 rekryterades två geologer från Storbritannien och den senast anställde, som började hos EMX efter årsskiftet, är Elias Örnberg som tidigare arbetade hos ALS.

– Dessutom har vi sex geologer från hela Europa som jobbar hemifrån och varje sommar har vi 15–20 geologistudenter från universitet i Europa på plats här i Malå för att arbeta tillsammans med oss i prospekteringen. 

undefined
Ett av jordproverna som EMX Royalty ska analysera.

Detta upplägg ger EMX en bra bild av vad studenterna går för och det kan leda till en anställning. En av de studenter som var med förra sommaren är Freek Moddermann, som studerade vid Utrecht University i Nederländerna. Han har nu fått jobb hos EMX i Malå.

Innan Johannes Holzäpfel, som har sina rötter i Tyskland, började hos EMX hade han arbetat med prospektering i Indonesien, Mongoliet och Kongo. Dessutom hade han jobbat två år med prospektering åt Boliden i Garpenberg.

– Att vi valde att etablera oss i Malå beror dels på närheten till intressanta områden som vi tror på och att SGU har sitt borrkärnearkiv här vilket vi har stor nytta av, avslutar han.

Prospektering

Att bedriva prospektering är en tidskrävande och resurskrävande verksamhet som sällan leder till att en bearbetningskoncession (tillstånd att utvinna mineral) meddelas. I Sverige beslutas det om cirka 200 nya undersökningstillstånd per år men det finns bara 12 gruvor i drift. Merparten av allt undersökningsarbete som utförs leder alltså inte fram till att ekonomiskt brytvärda mineral hittas. Däremot kan arbetet ge ny geologisk kunskap som kan vara till nytta för samhället i framtiden.

Källa: SGU

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!