Planerar stor vindkraftspark nordväst om Släppträsk

Det norskägda vindkraftföretaget Njordr AB vill bygga en vindkraftpark på Sörliden i närheten av Släppträsk i Malå kommun. Det skulle då handla om upp till 25 vindkraftverk som är upp till 290 meter höga.

Njordr skissar på vindkraftverk med totalhöjder om 280–290 meter och i storlek 8–9 MW styck.

Njordr skissar på vindkraftverk med totalhöjder om 280–290 meter och i storlek 8–9 MW styck.

Foto: Johan Nilsson/TT

Malå2023-06-06 15:00

 Njordr är engagerade i etableringen av nya vindkraftsparker i Norden. De arbetar med projektutveckling, finansiering, byggnation och drift av vindkraftsparker.

Ett av de områden som de anser har god potential är Sörliden som ligger nordväst om Släppträsk och cirka 1,4 kilometer från närmaste bebyggelse. 

undefined
" Den inledande vindanalysen visar på goda vindresurser", berättar Linus Fallai.

– Från början var vi även intresserade att bygga vindkraftverk på Släpplidenberget, men vår örninventering visade att det finns häckningsplatser för kungsörn i närheten av det området, och vi förstod också vid vårt initiala möte med samebyn att området delvis används som kalvningsland, berättar Linus Fallai, projektutvecklare inom vindkraft hos Njordr.

Sörliden finns emellertid inte med i Malå och Norsjö kommuns gemensamma vindkraftsplan.

– Därför är det viktigt för oss att Malå kommuns plankommitté tar upp frågan om en revidering av vindkraftsplanen. Vid samtal med dem har de meddelat att detta kommer att ske i närtid, säger Linus.

Kommunstyrelsens ordförande Lennart Gustavsson (V) bekräftar att så är fallet.

undefined
En örninventering har genomförts på Sörliden.

– Vi ska ta upp frågan om det är aktuellt att göra en revidering av vindkraftsplanen på plankommitténs nästa möte den nionde juni. Så klockan 16 den dagen borde vi ha ett svar på Njordrs fråga, berättar han och inflikar att det då inte med automatik innebär att Sörliden tas med i planen.

Lennart Gustavsson konstaterar att det hänt en hel del på vindkraftsfronten sedan den nuvarande vindkraftsplanen antogs som bör beaktas vid en eventuell revidering.

– Bland annat har vindkraftverken blivit betydligt högre, säger Lennart. 

Linus Fallai betonar att om kommunen väljer att inte göra en revidering är Njordrs bedömning att projektet blir  svårt att driva vidare i nuvarande form. 

Status på Sörliden-projektet är att Njordr gjort en grundläggande förstudie.

undefined
Lennart Gustavsson konstaterar att det hänt en hel del på vindkraftsfronten sedan den nuvarande vindkraftsplanen antogs som bör beaktas vid en eventuell revidering.

– Den visar på förutsättningar som är goda för detta område. Den inledande vindanalysen visar på goda vindresurser, berättar Linus Fallai.

De har också sett över alla kända intressen och riksintressen. Dessutom har Njordr genomfört en initial örninventering. Vidare har de gjort en förstudie av naturvärden och fågel.

Njordr har fått OK från Försvarsmakten för området.

– Vilket är helt avgörande och gör detta område än mer intressant. Försvarsmakten är idag ett relativt stort hinder för vindkraft, men de har inget att invända mot just det område vi utreder här, säger Linus.

Njordr har inlett diskussioner med Malå sameby och genomfört en egen riskanalys av påverkan på rennäringen. 

– Om vi driver projektet vidare fortsätter dialogen med samebyn och då ska en fullständig rennäringsanalys göras för att belysa påverkan på rennäringen och samtidigt föreslå konkreta åtgärder för att underlätta för rennäringen. Vi är måna om att finna lösningar där vi kan se att både vindkraft kan byggas och rennäringen har bra förutsättningar att leva vidare.

Vidare har Njordr inlett diskussioner med Skellefteå Kraft Elnät och ser goda möjligheter att ansluta en framtida vindkraftspark. Setra i Malå och Kristinebergsgruvan skulle enligt Linus Fallai kunna bli större framtida förbrukare av närproducerad grön el från den här vindkraftsparken.

undefined
Vindkraftverken på Sörliden planeras bli upp till 290 meter höga.

De har även inlett dialogen med politiker och kommunens planavdelning.

– Den kommer att fortsätta som en del av samrådsprocessen. Bland annat har vi presenterat våra planer för kommunstyrelsen i Malå och vi kommer fortsätta med samrådsprocessen enligt miljöbalken vilket också innebär samråd med närboende och särskilt berörda framöver. 

Linus Fallai konstaterar att vindkraftparken även skulle skapa förutsättningar för andra industrier som till exempel kan producera vätgas, vars biprodukter är syrgas och värme. 

– Syrgasen skulle exempelvis kunna användas för att syresätta fiskodlingar och värmen kunde till exempel nyttjas för att torka fiskrens och fiskens avföring för vidareförädling till gödsel.

Området de tittar på rymmer enligt Njordrs beräkningar upp till 25 vindkraftverk. De skissar på vindkraftverk med totalhöjder om 280–290 meter och i storlek 8–9 MW styck. Det handlar då om upp till 650 GWh i årlig produktion. 

– Denna produktion kan bli en mycket viktig tillgång för kommunen för nyetablering av företag, med påföljande arbetsplatser och kommunala skatteintäkter, avslutar Linus Fallai.                                                              

Fler Njordr-projekt

Nyligen satte ett kommunalt veto stopp för Njordr AB:s planer på Aspelands vindkraftspark i Hultfreds kommun och nu väntar de på besked från Sandvikens kommun om att få bygga Galmsjömyrans vindkraftpark. De har också utrett förutsättningarna för att etablera vindkraft i de norra och västra delarna av Övertorneå kommun samt i Vilemossen i Högsby kommun i Småland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!