På skolbänken för renare gruvnäring

Nu har den internationella utbildningen om gruvor och miljö dragit igång i Malå. Projektet finansieras av Sida, kommer att pågå i fem år och om allt faller väl ut hoppas kommunledningen på fler liknande satsningar i Malå i framtiden.

Aziza Zidikheri tycker att det känns intressant att vara i Malå. Hon ser fram emot att träffa människorna här och även uppleva ett annat väder än vad hon är van vid.

Aziza Zidikheri tycker att det känns intressant att vara i Malå. Hon ser fram emot att träffa människorna här och även uppleva ett annat väder än vad hon är van vid.

Foto: Lennart Enkvist

Malå2018-10-01 20:00
undefined
Deltagarna från Tanzania, Zambia, Kenya och Etiopien ska i första hand vara i Malå i tre veckor. Nästa omgång startar om ett halvår, då ska en del av deltagarna bytas ut.

Det låg förväntan i luften när utbildningen drog igång i Gruvlaven i Malå på måndagen. På plats fanns de 24 deltagarna från Tanzania, Zambia, Kenya och Etiopien, de flesta experter som arbetar med gruvnäring och miljö på olika myndigheter i sina hemländer.

Internationell utbildning om gruvor och miljö i Malå

En av dem är Aziza Zidikheri från Tanzania. Hon arbetar med gruvfrågor inom den statliga administrationen och hoppas att utbildningen ska ge mycket som hon får nytta av i sitt fortsatta arbete.

undefined
Aziza Zidikheri tycker att det känns intressant att vara i Malå. Hon ser fram emot att träffa människorna här och även uppleva ett annat väder än vad hon är van vid.

– Jag förväntar mig att lära mig mycket av kollegor och att vi kan dela kunskap, säger hon.

Den allra första utbildningsdagen tillbringades alltså på skolbänken i Gruvlaven. Annars kommer utbildningen att innehålla mycket fältarbete.

Studiebesök

På programmet står bland annat studiebesök i Björkdalsgruvan, Kristinebergsgruvan, Adak, Näsliden och Hötjärn.

undefined
Mikael Abrahamsson och Lennart Gustavsson är glada över att utbildningen har förlagts till Malå och hoppas att det ska ge ringar på vattnet.

Mattias Fackel, statsgeolog och projektledare för utbildningen på SGU, berättar att det både handlar om att visa goda och dåliga exempel.

– Vi vill visa gruvor som är i drift och stängda gruvor, gruvor som är en miljöfara och gruvor där man har lyckats bättre med miljön, säger han.

Lär av varandra

När deltagarna kommer tillbaka till sina hemländer är tanken att de ska genomföra förändringar i sina organisationer utifrån vad de fått uppleva här. Dessutom ska alla inblandade lära av varandra.

undefined
Mattias Fackel, SGU, tycker att Malå är den perfekta platsen för en sådan här satsning, med allt som finns i närområdet. Enda kruxet är kommunikationerna.

– Sida kallar det här ett förändringsprojekt. Första prioritet är inte kunskapsförmedling utan att genomföra förändringar i organisationen.

Vi vill visa gruvor som är i drift och stängda gruvor, gruvor som är en miljöfara och gruvor där man har lyckats bättre med miljön.

Utbildningen är ett samarbete mellan flera olika aktörer. Vid invigningen deltog därför en rad representanter från från bland annat SGU, Luleå tekniska universitet och Naturvårdsverket.

Ringar på vattnet

På plats fanns även Mikael Abrahamsson och Lennart Gustavsson från Malå kommun. De tror att utbildningen kommer att betyda mycket för Malå.

– Att få vara med i ett Sida-projekt gör att Malå blir en stor prick på kartan. Det kommer också att ge ringar på vattnet, säger Mikael Abrahamsson, och får medhåll av Lennart Gustavsson:

– Det här öppnar för andra utbildningar. Vi behöver inte bara exportera råvaror, utan även kunskap och teknik. Här finns andra näringar som skog och energiproduktion, där kan vi också bli kunskapsexportörer, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!