Norran har tidigare berättat om turerna kring fastighetsbolaget i Malå och den hemvändande affärsmannens planer på att satsa i norra Sverige.
Planer som slutade i en härva av obetalda fakturor, anklagelser om uteblivna löner och juridiska tvister.
Bland annat gick bolaget som köpte tre fastigheter i centrala Malå i konkurs. Nu har dock husen fått nya ägare i form av Lyckseleföretaget Goldenbar Fastigheter AB.
Men fastighetsbolaget i Malå är långt ifrån det enda av affärsmannens företag som har hamnat på obestånd.
En granskning som Norran har gjort visar att han varit verksam i 69 bolag de senaste fem åren. Många har ingått i samma koncern och flera har också snarlika namn.
Av dem har 44 bolag gått i konkurs sedan i september i fjol. De övriga har han lämnat, vilket innebär att han inte längre är verksam i något bolag.
Förvaltarberättelserna vittnar om en liknande historia bakom de flesta konkurserna. Det handlar om brister i bokföringen, bolag som sannolikt varit vilande sedan start, noll tillgångar och en ägare som uppgett att han inte haft ork att sköta verksamheten.
Med konkurserna följer också stora skulder.
Totalt har bolagen aktiva skulder hos Kronofogden på 7,8 miljoner kronor. Det handlar framförallt om skatteskulder, men även förseningsavgifter för årsredovisningar som inte lämnats in i tid.
Dessutom har affärsmannen själv aktiva skulder hos Kronofogden på 1,9 miljoner kronor.
Till det ska läggas att bolagen har ingående skulder under pågående konkurs i enskilda mål på totalt 5,9 miljoner kronor.
I enskilda mål är det företag och privatpersoner som är fordringsägare, och då registreras skulderna som avslutade hos Kronofogden när ett bolag går i konkurs.
I flera fall har skulderna även lett till rättslig prövning, fällande dom och krav på återbetalning i tingsrätten. Det handlar i huvudsak om banklån som inte har betalats tillbaka.
Det är några advokater som har utsetts till konkursförvaltare för de olika bolagen. Eftersom många av bolagen är så tätt sammankopplade har det även skett ett visst samarbete mellan förvaltarna.
– I och med att det har varit koncernförhållanden sker det alltid transaktioner mellan bolagen. Då kan det vara så att man behöver utbyta information och diskutera för att få en klarare bild av läget. Så vi har haft en del kontakter, säger Simon Engman, en av konkursförvaltarna.
Skulle du säga att det här är ett fall som sticker ut?
– Jag vet inte om det är något jag ska uttala mig om. Men när ett eller flera bolag i en koncern är på obestånd så blir det ofta så att det drar med sig fler bolag i koncernen. Ur det perspektivet är det inget ovanligt.
– Sedan är det klart att det på numerären är ganska många bolag i det här fallet.
Norran har även varit i kontakt med affärsmannen, som har valt att svara på våra frågor via mejl.
Hans förklaring till att det blev som det blev är nedgången i fastighetsbranschen 2022 och hans bristande erfarenhet av att hantera den vikande konjunkturen, då han startade för många projekt i stället för att dra i handbromsen.
Affärsmannen hänvisar också till att han gick in i väggen i slutet av 2022 och länge har varit sjukskriven:
”På grund av den bristande hälsan har jag knappt kunnat ta hand om mig själv och ännu mindre driva mina företag. Till slut blev konkurs den enda utvägen.”
Nu har fordringsägarna knappast några möjligheter att få tillbaka några pengar, hur ser du på det?
”Jag är väldigt ledsen över att ha orsakat förluster för fordringsägare. Det var verkligen inte min avsikt. Jag hade inte i min vildaste fantasi kunnat förutspå att det skulle gå så här illa. Jag kommer också själv att få leva med de ekonomiska konsekvenserna, eftersom jag gick i personlig borgen för många av företagens skulder”, skriver han och tillägger:
”Jag mår fruktansvärt dåligt över allt det här. Hade jag kunnat gå tillbaka i tiden hade jag gjort många saker annorlunda.”
Fakta: Konkurs
• Tingsrätten kan besluta om konkurs när ett företag eller en privatperson inte kan betala sina skulder.
• Den som försätts i konkurs kallas gäldenär och får inte själv bestämma över egendom som tillhör konkursboet. Ett konkursbo är de tillgångar som konkursförvaltaren tar över när en person eller ett företag försätts i konkurs.
• Gäldenären får inte ingå nya avtal som påverkar ekonomin.
Källa: Sveriges Domstolar.