Regeringen har i årets budget avsatt närmare 3,4 miljarder kronor till det så kallade äldreomsorgslyftet. Det är en satsning som är tänkt att stärka kompetensen inom äldreomsorgen, genom att de som jobbar där får möjlighet att utbilda sig på betald arbetstid.
Men nu visar en granskning som SVT Nyheter har gjort att hundratals miljoner inte kommer att användas som det var tänkt, då många kommuner har svårt att göra av med pengarna.
De allra flesta av Sveriges 290 kommuner har visserligen sökt pengar. Men 18 har bara ansökt om en del, sex avstår från att söka helt och hållet och ytterligare några kommuner kommer att behöva betala tillbaka pengar som de inte kunnat använda.
Enligt SVT:s granskning beror det bland annat på att kommunerna inte har lyckats frigöra personal, osäkerhet kring bidragets storlek kommande år och bristen på utbildningsplatser.
Malå är en av sex kommuner som inte ens har sökt pengar. Enligt socialchef John Olsson är förklaringen dels en hög utbildningsgrad, dels ett lågt intresse:
– Vi gjorde en inventering när pengarna kom och då såg vi att över 80 procent av personalen redan var utbildad. Sedan fanns det inte heller något jätteintresse.
Men Malå har ju haft problem både med ekonomin och inom äldreomsorgen, hade inte det här varit välkomna pengar?
– Det hade det varit om vi hade fått använda dem till vad vi vill. Men nu var de öronmärkta så här och då tyckte vi att det var bättre att inte söka alls än att behöva lämna tillbaka dem.
John Olsson tycker, precis som en av de intervjuade i SVT:s inslag, att det finns för mycket begränsningar i hur de riktade statsbidragen får användas. I stället efterlyser han mer generella bidrag, som respektive kommun får använda där de anses behövas bäst.
Det är heller inget unikt för äldreomsorgen, menar Malås kommunalråd Lennart Gustavsson (V). Mer generella bidrag och mindre pekpinnar var också en sak som inlandskommunerna i Region 10 efterfrågade när finansminister Magdalena Andersson häromåret besökte Malå.
– Riktade statsbidrag kan vara svåra att hantera när pappa staten talar om för oss vad vi ska göra, säger Lennart Gustavsson.
Den 1 november är sista dagen som kommunerna kan söka bidraget. Skellefteå tillhör de 18 kommunerna som bara ansöker om en del av sitt öronmärkta belopp.