Olles försvinnande – polisinspektörens sista uppdrag

Egentligen skulle Anders Isaksson redan ha gått i pension. Men hans sista fall kändes så angeläget att han valde att stanna ett tag till: försvunne Olle i Rentjärn. ”Sådana här gånger kommer man nära anhöriga och bekanta. Det gör fallen svåra att släppa”, säger han.

Anders Isaksson, polisinspektör i Robertsfors, har arbetat 45 år inom polisen, varav de senaste fem åren som ansvarig för försvunna personer i Västerbotten. Men på måndag går han i pension.

Anders Isaksson, polisinspektör i Robertsfors, har arbetat 45 år inom polisen, varav de senaste fem åren som ansvarig för försvunna personer i Västerbotten. Men på måndag går han i pension.

Foto: Evelina Eriksson

Malå2021-06-11 06:15

Vid Stenistjärn utanför Rentjärn, Malå, gör sig polisens dykare redo för dagens insats. Bland hjortronblommor och myggsvärmar tar de sig ut på den sanka myrmarken som omgärdar den lilla skogstjärnen.

– Från strandkanten och rakt ut, där pinnen sticker upp. Prova där, instruerar Anders Isaksson, som leder insatsen.

Förutom polisregion Nords dykargrupp är även ett par personer från Missing People på plats. Det var nämligen Missing People som, med hjälp av georadar och i samarbete med Malå Geoscience, gjorde de undersökningar som gav utslag för metall på tjärnens botten.

Nu ska dykningarna ge svar på om det kan vara Olle Forsbergs cykel som ligger där. Varken Olle eller hans cykel har synts till sedan han gav sig ut på den där morgonturen en lördag för snart två år sedan. Ett försvinnande som har berört och förbryllat en hel bygd.

Den här dagen ska tre tjärnar sökas av. Alla ligger i närheten av vägar som Olle kan tänkas ha tagit och i alla tre blev det också indikationer på metallföremål när de undersöktes med georadar.

– Om bara cykeln hittas finns det något att utgå ifrån, säger Tomas Nilsson, Missing People.

undefined
Anders Isaksson har många gånger funderat på vad som hände med Olle Forsberg, när han försvann från hemmet i Rentjärn den 3 augusti 2019.

Annars börjar teorierna sina efter närmare två år. Anders Isaksson betonar vikten av att vara öppen för allt och att inte låsa sig.

Men han lyfter i alla fall fram tre möjliga scenarier kring vad som kan ha hänt. Först och främst kan Olle ha blivit sjuk och liggande i skogen. 

Vidare kan han ha råkat ut för en smitningsolycka. Att någon kört på Olle och sedan fraktat bort både honom och cykeln.

undefined
Pontus Sandin, dykare vid polisregion Nord, diskuterar med sina kollegor hur sökningen i Stenistjärn ska läggas upp.

Sedan vill inte Anders Isaksson helt avfärda Markarydsmännen. Detta trots att brottsutredningen sedan länge är nedlagd.

De båda männen misstänktes för mord på en äldre man i småländska Markaryd och uppehöll sig i trakterna kring Malå vid tiden för Olles försvinnande. De friades dock i hovrätten för mordet, och vad gäller kopplingen till Olles försvinnande fann polisen det osannolikt att de kunde ha befunnit sig vid Rentjärn då.

– De måste ha kört fort, men det är möjligt tidsmässigt, säger Anders Isaksson.

undefined
Biträdande dykledare Linus Örnberg, dykledare Fredrik Gidlund och polisinspektör Anders Isaksson kollar in området som ska undersökas.

Dykningarna i vattnen kring Rentjärn är de sista sökinsatserna som polisen har planerat. För att de ska återupptas krävs att det kommer fram nya uppgifter.

Det är också Anders Isakssons allra sista uppdrag som polis. På måndag går han i pension efter 45 år i yrket, varav fem år som ansvarig för försvunna personer i Västerbotten.

Egentligen hade han tänkt sluta i början av maj. Men när det skulle göras nya sökningar efter Olle, och det dessutom var borta ytterligare en person, valde han att stanna en dryg månad till:

– Jag kände att jag måste vara med in i juni.

undefined
Biträdande dykledare Linus Örnberg ser till att allt är i ordning när dykaren Pontus Sandin ger sig ut i vattnet.

Han berättar att omkring 70–80 procent av dem som anmäls försvunna hittas innan någon utredning hinner startas. För de övriga väntar inledande sökinsatser via ledningscentralen.

Om sedan sökningarna varit resultatlösa, uppslagen sinat och det inte längre finns något större hopp om att personerna ska vara i livet tar Anders Isaksson vid.

De allra flesta hittar han från kontoret, via mobilpejling, kontoutdrag och liknande insatser. Men sedan återstår de sista fem procenten där arbetet kan bli desto mer omfattande:

– Där är det tyvärr en del som aldrig blir hittade. Men det behöver inte betyda att Olle aldrig hittas.

undefined
Anders Isaksson har varit och letat i trakterna kring Rentjärn många gånger förr. Det här var sista gången.

Han berättar att det är ett arbete där han kommer nära de anhöriga. Via dem lär han också känna den försvunna personen.

Förutom Olle nämner han ett annat uppmärksammat fall i Norrans spridningsområde: Carola Hällberg från Kåge, som försvann i december i fjol och återfanns död tre månader senare.

Sådana jobb är svåra att släppa när man kommer hem, konstaterar Anders Isaksson.

Tror du att det blir svårt att släppa jobbet nu när du går i pension?

– Just nu är det bara Olle och där känner jag ändå att vi har bottnat. Vi kan inte springa här i evinnerliga tider. Sedan är det fina att Missing People finns, som antagligen kommer att fortsätta. Och om det dyker upp något nytt intressant uppslag så lär polisen kolla det.

undefined
Olles försvinnande har skapat ett stort engagemang i Rentjärn. Många bybor har varit ute och letat, och även stöttat de anhöriga.

I dagsläget är det 37 västerbottningar som är anmälda försvunna, från 1960-talet och framåt. Hälften av dem var ute på havet, på båtar eller på skidor. Sex av dem försvann utomlands eller i övriga Sverige.

Fotnot: Olle Forsbergs cykel hittades inte i någon av de undersökta tjärnarna.

Fakta: Försvunna personer

Nästan hälften av dem som försvinner i Sverige är äldre, dementa eller deprimerade personer.

Andelen barn som försvinner är drygt åtta procent, de flesta i åldern sju till tolv år.

De yngsta barnen under sju år är den minsta kategorin av försvunna. När ett barn i de åldrarna har försvunnit så anträffas de oftast mycket snabbt, redan innan den första polispatrullen hunnit fram.

I genomsnitt hittas 89 procent av alla försvunna vid liv.

Källa: Polisen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!