Oenigt fullmäktige säger ja till barnomsorg på OB-tid

Rätten till barnomsorg på OB-tid orsakade mest debatt i Malå kommunfullmäktige. Vänsterpartiet motsatte sig att politikerna redan nu skulle prioritera frågan i budgeten, men röstades ned av de andra partierna.

Frågan om barnomsorg på obekväm arbetstid har stötts och blötts i flera år i Malå.

Frågan om barnomsorg på obekväm arbetstid har stötts och blötts i flera år i Malå.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Malå2020-06-22 19:00

Frågan om barnomsorg på obekväm arbetstid har varit en följetong i Malå i flera år. Servicen infördes 2017, för att plockas bort bara ett halvår senare.

Detta som ett led i det stora besparingsarbete som inleddes på hösten samma år.

För en tid sedan fick kommunen signaler om att det finns ett ökat behov av barnomsorg på OB-tid. Därför valde barn- och utbildningsnämnden att utreda saken på nytt, och på måndagen var frågan upp i Malå kommunfullmäktige.

Cecilia Festin Stenlund (L), som röstades ned förra gången frågan var på tapeten, kände nu vinden i seglen.

– Från politiska kollegor och olika politiska konstellationer känns det som att tiden nu är mogen. Vi inser att om människor ska leva och verka i den här kommunen måste vi ta hänsyn till olika arbetstider och att livspusslet ska gå ihop, sa hon, och yrkade att barnomsorg på obekväm arbetstid ska prioriteras inom kommunstyrelsens budgetram 2021.

Jeanette Hallin (S) stred också för att servicen ska återinföras. Hon framhöll att det här är en större fråga, som inte bara handlar om barnomsorg:

– Jag ser det som en fråga om en familjs grundläggande behov. Att föräldrarna har möjlighet att arbeta och att barnen har tak över huvudet.

Lennart Gustavsson (V) svarade att även han tycker att det är en viktig fråga. Men i det ekonomiska läge som kommunen befinner sig i vill han inte redan nu slå fast att det är någonting som ska prioriteras i nästa års budget.

I stället var hans förslag att barnomsorg på obekväm arbetstid ska tas med i arbetet med kommunstyrelsens prioriteringsunderlag 2021.

– Vi vet inte vad det kostar, vi vet inte vad som i så fall ska prioriteras bort och vi vet inte hur det ska ordnas. När vi vet det kan vi ta beslut, låt oss inte göra det nu, sa Lennart Gustavsson.

Kostnaden blev ett diskussionsämne, då den utredning som gjorts pekar på att den kommer att landa på mellan 850 000 och 1 500 000 kronor. Samtidigt kom det fram uppgifter om att det bör gå att hitta en billigare lösning.

Jeanette Hallin menade att det också kostar pengar att inte ha servicen:

– Om personer inte kan arbeta hamnar kostnaden på andra ställen, inom socialtjänsten, som försörjningsstöd.

Då även Malålistan och Sverigedemokraterna valde att gå på samma linje förlorade Vänsterpartiet den följande omröstningen med 15–6.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!