Sprickor i golvet, sättningar i betongen och gamla och slitna maskiner. Malå kommuns tillagningskök Grytan har varit utdömt i flera år.
Ändå var det långt ifrån någon självklarhet att det skulle bli ett nybygge.
Frågan har utretts i omgångar, och på grund av kommunens kärva ekonomiska läge ville politikerna hellre se en renovering.
Men i slutändan kom de ändå fram till att bygga nytt.
– Man kunde inte garantera livslängden om man hade renoverat. Frågan är också var maten skulle lagas under tiden, säger Per Bertilsson.
Han och fastighetschef Olle Ögren berättar att arbetet startade i september och att det överlag har flutit på bra.
Undantaget är en del strul med markarbetena, vilket har gjort att bygget är några veckor försenat.
– Det är en marginal vi har räknat med, nu är vi och naggar i kanten av den marginalen. Men vi ser hellre att det blir försenat än att vi tummar på kvaliteten, säger Per Bertilsson.
Själva arbetet utförs av Peab på entreprenad. Arbetsstyrkan består av ungefär lika många Malåbor som Norsjöbor och platschef är Robert Österberg från Norsjö.
Han konstaterar också att arbetet har gått bra, även om sena bygghandlingar har skapat onödigt merarbete för byggjobbarna.
– Om vi hade fått handlingarna tidigare hade vi fått huset vädertätt inför vintern. Det tar längre tid när det är kyla, snö och snöstorm, säger Robert Österberg.
Nu beräknas bygget vara under tak vecka fem och stå helt klart inför vårterminsstarten 2026.
Det är något som kökspersonalen ser fram emot:
– Det känns jättebra. Det här är jättegammalt, golvet är inte rakt och det var inte byggt som skolkök. Det har varit en gammal verkstad. Så det är inte optimalt, säger Hanna Boström.
Har ni som jobbar i köket fått vara med och tycka till om hur det ska bli?
– Ja, vi har varit med jättemycket. Våran chef har varit duktig på att involvera oss i planeringen.
Den nya byggnaden uppförs alldeles intill det nuvarande köket på skolområdet. Här lagas omkring 700 portioner per dag till skolan, förskolan och äldreomsorgen, samtidigt som även skolrestaurangen inryms här.
Därmed kommer också Nilaskolans elever att få helt nya lokaler att äta i när allt är klart.
– Jag tror att även eleverna tycker att det här känns spännande. De kommer att märka skillnad också, säger Hanna Boström.