Ny vändning i tankkortshärvan efter kritisk skrivelse

På tisdagen var det meningen att kommunstyrelsen i Malå skulle lägga tankkortshärvan till handlingarna. Men efter en starkt kritisk skrivelse från den förre fritidschefen Andreas Lundin valde politikerna att återremittera ärendet och titta på det igen.

Tankkortshärvan i Malå rullades upp förra sommaren och har varit upp på politikernas bord flera gånger sedan dess.

Tankkortshärvan i Malå rullades upp förra sommaren och har varit upp på politikernas bord flera gånger sedan dess.

Foto: Åserud

Malå2019-06-04 19:30
undefined
Tankkortshärvan i Malå rullades upp förra sommaren och har varit upp på politikernas bord flera gånger sedan dess.

Slutrapporten efter tankkortshärvan var en av punkterna på dagordningen vid tisdagens kommunstyrelsesammanträde i Malå. Rapporten kompletterar PWC:s utredning från i höstas och har – precis som PWC-rapporten – sin grund i Norrans avslöjande om att man vid Tjamstanbackarna i åratal har brutit mot kommunens regler för drivmedelskort.

Kritiken: ”Behandlar inte de viktiga frågorna”

Det har gjort det svårt för kommunen att visa vad stora mängder bränsle har använts till, dessutom har det framkommit att kommunens fordon har använts privat.

Slutrapporten består av en utredning där personalchef Lars Ekberg och ekonomichef Lina Dahlbäck har undersökt hur personalen i hela organisationen har använt tjänstebilar och tankkort.

Vad gäller fordonsanvändningen så har ekonomikontoret gått igenom körjournalerna för alla kommunens bilar. Det har lett till att man har identifierat några anställda som systematiskt har använt kommunens bilar för privat bruk.

Varningar utdelade

Utifrån det har kommunen vidtagit åtgärder mot sex anställda: tre personer har fått en tillrättavisning, två har fått en varning och en har omplacerats.

När det gäller omplaceringen har fler omständigheter bidragit, men enligt utredningen har det även spelat in att den anställde har använt kommunens fordon för privat bruk.

Nu gäller det att återställa förtroendet, om vi inte hade tagit skrivelsen på allvar så hade vi i stället ytterligare försämrat förtroendet.

Beträffande tankkorten så är utredningens slutsats att det framförallt är slarv med konteringen som har gjort att kostnader har hamnat på fel ställe. Samtidigt framhålls att rutinerna nu har skärpts.

Slutrapporten var upp som ett informationsärende och om allt hade gått enligt planerna så hade kommunstyrelsen bara noterat informationen.

Öppet brev

Men kvällen innan sammanträdet fick politikerna ett öppet brev från Andreas Lundin, den förre fritidschefen som i fjol slog larm om bristerna i backen.

I brevet riktar han skarp kritik mot hur utredningen har gått till och efter att ha läst det valde kommunstyrelsen att återremittera ärendet.

Enligt kommunalrådet Lennart Gustavsson (V) är det viktigt att respektera den skrivelse som kommit in och då är det inte möjligt att bara avsluta ärendet.

– Vi kan inte avsluta något när vi inte känner oss klara. Sedan har det diskuterats mycket vilken förtroendeskada Malå kommun har lidit av det här. Nu gäller det att återställa förtroendet, om vi inte hade tagit skrivelsen på allvar så hade vi i stället ytterligare försämrat förtroendet, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!