Sveaskog tar hjälp av drönare

Skogsstyrelsen räknar med att stormen Hans fällde mellan 500 000 och 1 miljon kubikermeter skog i länet. Sveaskog har tagit hjälp av ny teknik för att städa upp efter stormen. ”Med hjälp av skarpare satellitbilder och drönare slipper vi utsätta vår personal för onödiga risker i skogen,” säger Tommy Karlsson, planeringsansvarig vid Sveaskog.


Sveaskog räknar med att ta reda på 500 000 kubikmeter under bark av skog som fallit under stormen.

Sveaskog räknar med att ta reda på 500 000 kubikmeter under bark av skog som fallit under stormen.

Foto: Sveaskog

Malå2023-10-18 08:00

Under augustis första vecka drog stormen Hans in över Sverige med både stora regnmängder och hårda vindar. Stormen fällde skog värd hundratals miljoner kronor, i kommunerna Malå, Norsjö, Sorsele och Skellefteå kommun, rapporterar VK.

– Vårt mål är att hantera så mycket stormfälld skog som möjligt innan snön kommer. Vi har som mål att vara färdig till nästa sommar. Detta för att få ihop logistiken mot industrin, säger Tommy Karlsson, planeringsansvarig vid Sveaskog.

undefined
Tommy Karlsson planeringsansvarig vid Sveaskog.

Sveaskog har påbörjat jobbet med att ta vara på den stormfällda skogen men i stället för att skicka ut personal för att undersöka skadorna har man använt sig av ny teknik.

– Vi har använt oss av satellitbilder som har en skärpa som är mycket bättre än de satellitbilder vi tidigare haft tillgång till. 

De nya satellitbilderna har gjort att skogsbolaget kan se över hur stor skada olika områden fått utan att skicka ut personalen i den farliga skogen. 

– Det är stora spänningar i träden och en del träd som fortfarande står upp kan ha skadats. Man hör inte om träden plötsligt faller, det kan vara livsfarligt, säger Tommy Karlsson.

undefined
Med hjälp av drönare och satellitbilder har Sveaskog undersökt områdena innan man skickar ut skogsmaskinerna.

För de områden som är mindre till ytan kan det vara svårt att se från satellitbilderna exakt hur stora skadorna är. Men även här finns det hjälpmedel 

– Vi har personal som åker ut och flyger drönare över det aktuella området. Sedan har vi köpt in system som gör att bilderna direkt skickas in i våra planeringssystem. Det är otroligt smidigt, säger Tommy Karlsson till VK. 

Det är inte bara säkerheten som blir bättre med de nya systemen.

– Vi har inte räknat klart på det än, men vi är ganska säkra på att det här blir ekonomiskt mer hållbart än vårt tidigare arbetssätt där vi skickar ut personal i skogen.

undefined
Det är inte riskfritt att befinna sig i den skadade skogen.

Sveaskog har för tillfället 30 maskinlag på plats i området och dagligen går 70 fulla timmerbilslass ut med virke. Totalt räknar skogsbolaget med att det finns 500 000 kubikmeter under bark. Utöver det ska bolaget ta reda på 50 000 kubikmeter under bark som man köpt av privata skogsägare.

– Även här har vi använt oss av ny teknik, med hjälp av kartor som uppdateras i realtid kan lastbilschaufförerna se hur trafiken ser ut längs vägarna, vilket undviker trafikstockningar, säger Tommy Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!