Impulseradar utvecklar och tillverkar markradarutrustning som används för att undersöka områden under markytan. Företaget startades 2015 av Tommy Leijon, som tidigare varit vd för Malå Geoscience, nuvarande Guideline Geo.
Fortsatt snabb tillväxt för MalåföretagMalåföretag startar dotterbolag i USAMalåföretag toppar Tillväxtligan i VästerbottenHan berättar att han under sin tid på Malå Geoscience lärde känna mycket folk i branschen och att han via sina kontakter fick veta att det hänt en hel del inom den tekniska utvecklingen av kretskort och komponenter.
Samtidigt hade flera tidigare anställda slutat vid Malå Geoscience.
Toppar tillväxtligan
– Jag pratade med ett par personer och i maj 2015 startade vi bolaget, berättar Tommy Leijon.
Sedan dess har utvecklingen gått i en rasande takt. Förutom huvudkontoret i Malå har företaget ett kontor i Malaysia, ett dotterbolag med ett kontor i USA och sedan en vecka tillbaka ett kontor i Umeå.
Som Norran tidigare berättat toppade också Impulseradar Almis tillväxtliga för Västerbotten 2018. Detta efter att ha ökat omsättningen med 1 298 procent de senaste två åren.
Sedan har jag behållit kontakten med folk som jag har lärt känna över hela världen. Det gäller att vårda bra kontakter.
Enligt Tommy Leijon finns det flera orsaker till att företaget vuxit så snabbt. Dels handlar det om bra produkter – bland annat har man flaggskeppet Raptor, som går att koppla på en bil och köra i hela 140 kilometer i timmen. Det ger ett försprång framför konkurrenterna.
”Snabba puckar”
– Sedan har jag behållit kontakten med folk som jag har lärt känna över hela världen. Det gäller att vårda bra kontakter, säger Tommy Leijon, som även vill slå ett slag för personalen:
– Vi har otroligt bra personal. Det är tack vare dem vi får ihop det.
På huvudkontoret och fabriken i Malå arbetar 13 personer. Här sker både produktutveckling och produktion, en enorm fördel enligt platschefen Bernth Johansson.
– Vi får ett direkt utfall från produktionen hur det går. Det är snabba puckar, säger han, och får medhåll av produktionsteknikern Rickard Lidén:
– Det är väldigt enkelt att gå in och snacka om det är något, säger han.
Rekrytering
Men att växa så snabbt på så kort tid är inte alldeles enkelt. Inte minst gäller det att klara personalförsörjningen.
Enligt planerna ska ytterligare två-tre personer anställas i Malå i år och när Norran kommer på besök håller Bernth Johansson på att förbereda ett besök på Luleå tekniska universitet, där nya kontakter ska knytas.
– Vi måste få tag på den kompetens vi behöver för att ta fram produkterna. Vi behöver också bygga upp ett effektivt säljnätverk. Jag skulle säga att det är de två största utmaningarna för oss, säger Bernth Johansson.
Fortsätter växa
En annan svårighet med att växa så snabbt är att få fram kapital. Det har Impulseradar löst utan att ta banklån.
I stället har man tagit in kapital via 21 aktieägare som är spridda över hela världen.
– Sedan gäller det att ta det försiktigt. Även om vi har vuxit snabbt har vi ganska god koll på tillväxten, säger Tommy Leijon.
Han räknar också med att expansionen kommer att fortsätta:
– Vi räknar med att växa kraftigt i år omsättningsmässigt. Även när jag ser längre fram kommer det att bli en kraftig tillväxt.