Under fjolåret har såväl Norran som andra medier rapporterat om brister i omvårdnaden inom äldreomsorgen i Malå. Detta sedan både Inspektionen för vård och omsorg, IVO, och kommunledningen fått ta emot klagomål.
Kritiken ledde bland annat till att Malå kommun i början av november anordnade en medborgardialog om äldreomsorgen.
Mötet resulterade i att kommunen skulle vidta ett antal åtgärder – vissa på kort sikt, andra med lite längre tidshorisont.
Men bara i helgen berättade Norran om en Lex Sarah-anmälan om bristande omvårdnad och nu har IVO och kommunstyrelsen fått in ytterligare en skrivelse som rör samma boende.
Bakom den står Ingemar Fryklund, som i mars i fjol gjorde en anmälan om hur hans pappa hade det och som då blev lovad att kommunen skulle sätta in insatser för att komma tillrätta med bristerna.
Men det har inte hjälpt, enligt Ingemar Fryklund. I stället berättar han om en pappa som ibland får ligga törstig och frysa, gåbord som inte används, en hörapparat som inte kontrolleras, larm som vänds mot väggen och brister i den personliga hygienen.
Händelser som alla har inträffat från slutet av november till i slutet av januari.
”Det är min uppfattning att kommunen inte har lyckats genomföra de förändringar som rimligtvis kan krävas för att komma tillrätta med vanvården eller att förbättra leveranserna av god omvårdnad och omsorg för de äldre ”, skriver Ingemar Fryklund.
Även om han tycker att en del har blivit bättre så menar han att huvudproblemet kvarstår. Och det är enligt Ingemar Fryklund en ledningsfråga.
– Det som egentligen är allvarligast är att chefen inte klarar av att se till så att personalen klarar av att leverera den omvårdnad de ska leverera, säger han.
John Olsson, socialchef i Malå, säger att kommunen har identifierat vissa brister och man arbetar på att åtgärda dem:
– Det är tråkigt när folk inte är nöjda, men vi fortsätter att jobba på de punkter som vi sa redan i mars.
Han berättar att det hålls möten med personalen kopplade till de åtgärder som satts in och att det nu håller på att upprättas en lista över vilka saker som fungerar bra, vilka som inte fungerar bra och hur de sistnämnda kan rättas till.
– Sedan ska vi ha en uppföljning i februari, säger John Olsson.