Malå rankas som bästa kommun att bo i för äldre

Malå är den bästa kommunen i Sverige att bo i för äldre. Detta enligt en sammanställning från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har vägt samman flera olika faktorer och kommit fram till att Malå är Sveriges bästa kommun att bo i för äldre människor.

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har vägt samman flera olika faktorer och kommit fram till att Malå är Sveriges bästa kommun att bo i för äldre människor.

Foto: Evelina Eriksson

Malå2024-07-04 15:00

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har tagit fram ett nytt index som rankar äldres boendesituation i landets kommuner.

– Det pratas om pensioner, men äldres boendesituation är det väldigt tyst om i den politiska debatten. Åtta av tio äldre bor i dag i en kommun med brist på senioranpassade bostäder, vilket gör att många tvingas bo kvar i ett boende som inte längre passar dem. Nu behövs en ny bostadspolitik för Sveriges pensionärer, säger bolagets vd Marcus Svanberg i ett pressmeddelande.

Indexet består av en sammanvägning av flera faktorer: hur stor boyta pensionen räcker till, genomsnittlig flyttskatt, upplevd trygghet med hemtjänsten och tillgången till särskilt boende.

Resultatet visar att Malå rankas etta i hela landet. Överhuvudtaget hamnar många kommuner i Västerbottens inland högt på listan, då Åsele, Bjurholm, Vilhelmina och Sorsele alla ligger topp sex.

Storstadskommunerna återfinns i den andra änden av tabellen och allra sist, på plats 269, hamnar Malmö stad.

Av de övriga kommunerna i Norranområdet hamnar Robertsfors på plats 19, Arvidsjaur 23 och Norsjö 59. Skellefteå och Arjeplog ingår inte i undersökningen.

Marcus Svanberg framhåller att det här är en fråga som inte bara berör de äldre:

– Att äldre har möjlighet att byta bostad efter behov är avgörande för rörligheten på hela bostadsmarknaden. Om ett äldre par får möjlighet att flytta från villan till något mindre som passar dem bättre kan en barnfamilj köpa deras villa och lämna sin lägenhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!