Nu ska Hassan röja så att det ryker

I Malå har arbetsmarknadsprojektet SIKT 2.0 genomfört en röjsågsutbildning för personer som står längst från arbetsmarknaden. En av deltagarna var Hassan Alassaf, flykting från Syrien, som direkt fick jobb hos företaget Grankontoret i Malå.

Hassan Alassaf tränar röjning.

Hassan Alassaf tränar röjning.

Foto: Lars Westerlund

Malå2022-05-31 20:30

När Norran träffar Hassan Alassaf hemma hos Jesper Eriksson på Grankontoret har han precis avslutat en femdagarsutbildning i röjning, ledd av Sören Holmberg från Norsjö. Han kommer efter att ha gjort sitt slutprov den 3 juni att börja jobba med röjning på heltid.

– Jag kom till Sverige för tre år och sju månader sedan och har inte haft något jobb tidigare här, förutom i secondhand-butiken Galejan, så det känns riktigt bra. Min fru arbetar numera som undersköterska på det särskilda boendet Miklagård i Malå, berättar Hassan.

undefined
Jesper Eriksson instruerar Hassan Alassaf.

Under röjsågskursen fick tio deltagare från Malå, Norsjö, Dorotea, Arvidsjaur och Arjeplog under en hel vecka praktisk kunskap om hur man hanterar en röjsåg. Teorin hade de klarat av tidigare. Övningarna, som omfattade allt från ergonomi till hur man slipar sågklingan, genomfördes intill Bondegatan. 

– Det var en riktigt bra utbildning, tycker Hassan.

Nu får han först en månads provanställning hos Grankontoret. Om allt går som planerat kommer han sedan att arbeta hos dem hela röjningssäsongen som sträcker sig fram tills snön börjar falla.

undefined
"Röjsågsutbildningen är exempel på ett jobbspår som blev aktuellt när vi fick signaler från skogsföretagen i inlandet som hade svårt att hitta personal inför sommaren", berättar Annica Mäkitalo.

– Jag har anställt ytterligare en flykting. Det är 20-årige Mahari Gebtetnsae, från Eritrea, som nu går på gymnasiet i Lycksele, berättar Jesper Eriksson.

Han och sambon Anna Israelsson startade Grankontoret 2020 och förra året var deras första röjsäsong.

– Vi arbetar även med skogsplantering och trädbeskärning och så sysslar Anna med mediaproduktion.

Anna arbetar halvtid som destinationsutvecklare på Gold of Lapland och Jesper är även lärare på Nilaskolan.

undefined
Projektmedarbetaren Dan Berglund och Hassan Alassaf, som deltar i SIKT 2.0.

– Vårt mål är att helt och hållet kunna leva på Grankontorets uppdrag, säger Jesper.

I år kommer han och hans nya medarbetare främst att röja åt skogsbolaget SCA i områden kring Gargnäs och Vindelgransele.

– Jag ser fram emot att få skapa ett bra röjargäng med dessa killar som är glada och vill framåt. Om de ska kunna stanna kvar här i Malå gäller det ju att de får ett jobb.

undefined
"Jag ser fram emot att få skapa ett bra röjargäng med dessa killar som är glada och vill framåt. Om de ska kunna stanna kvar här i Malå gäller det ju att de får ett jobb", säger Jesper Eriksson.

SIKT 2.0 är ett projekt som samlar samtliga R10-kommuner för att kompetensutveckla och stärka personer som står längst ifrån arbetsmarknaden.  

– Det kan handla om nyanlända, långtidsarbetslösa, personer med funktionsvariationer och nedsatt arbetsförmåga samt personer som är eller har varit sjukskrivna och har behov av stöd för återgång i arbete, berättar Dan Berglund, projektmedarbetare för SIKT 2.0 i Malå.

Region Västerbotten driver projektet i samverkan med R10-kommunerna. Varje kommun har en heltidsanställd projektmedarbetare som arbetar nära och finns tillgänglig för deltagarna. I varje kommun finns cirka tio deltagare.

undefined
"Jag kom till Sverige för tre år och sju månader sedan och har inte haft något jobb tidigare här, förutom i secondhand-butiken Galejan, så det känns riktigt bra. Min fru arbetar numera som undersköterska på det särskilda boendet Miklagård i Malå", berättar Hassan Alassaf.

Man börjar med en kartläggning av deltagarna och undervisar dem i arbetsmarknadskunskap och därefter handlar det om jobbspår som är utformade utifrån de behov som finns lokalt och i nära samarbete med näringslivet och kommuner. 

Jobbspår som hittills genomförts gemensamt i kommunerna är lokalvård, pröva på i vården och starta eget. Jobbspår om röjsåg och ytterligare ett jobbspår med lokalvård pågår. Under hösten planeras fler jobbspår i R10-kommunerna.

– Röjsågsutbildningen är exempel på ett jobbspår som blev aktuellt när vi fick signaler från skogsföretagen i inlandet som hade svårt att hitta personal inför sommaren, berättar Annica Mäkitalo, strateg näringsliv och utbildning vid Region Västerbotten.

SIKT 2.0

Projektet  SIKT 2.0 finansieras av ESF-rådet, Samordningsförbundet Skellefteå Norsjö, Samordningsförbundet Södra Lappland, DUA, Region Västerbotten och Region Norrbotten. SIKT står för Samverkan för Inkludering, Kompetensförsörjning och Tillväxt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!