En läsare har hört av sig till Norran och berättat om den syn som mötte honom när han besökte återvinningsstationen på Malåborg i söndags.
Det var glasflaskor och skräp överallt, och till och med en oljedunk som hade lagts omkull och tömts på sitt innehåll.
– Det ser förjävligt ut, berättar han.
Alla som han pratade med höll med om att problemet måste åtgärdas. För det här var ingen engångshändelse.
Tvärtom har det till och från varit dåligt ordning på området i flera år:
– Det är ständigt återkommande.
Han tycker framförallt att Malåborna måste skärpa sig. Men han anser också att FTI, som ansvarar för stationen, borde bli bättre på att tömma och att kommunen bör trycka på om det.
Magnus Sandström vid Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI, säger att de ska se över sina rutiner:
– Utifrån de data vi har ser jag att vi tömmer två dagar i veckan. På tisdagarna är det ganska ofta fullt, framförallt med papper, och nu har jag pratat med driftchefen som ska kolla om schemat behöver ändras.
Utifrån de klagomål som kommit in kan inte Magnus Sandström se att återvinningsstationen i Malå sticker ut historiskt sett. Däremot har någonting inträffat den senaste månaden.
– I juli månad är det sju personer som har klagat på nedskräpningen och sagt att det behöver städas. Då har något hänt.
Eftersom det är kommunen som på entreprenad sköter städningen har han ingen statistik över hur vanligt det är att folk dumpar saker som inte får lämnas där. Men klart är att det är ett växande problem i hela landet som har eskalerat de senaste åren.
Enligt Magnus Sandström kan det finnas flera förklaringar. En är att fler jobbar och äter hemma under pandemin, vilket kan leda till fler förpackningar och tätare förrådsrensningar.
En annan är att vi helt enkelt har blivit slöare.
– Vi skiter i det, bara vi ser att det försvinner. Om folk ställer dit en fåtölj och ser att den försvinner så tänker de ”vad fiffigt, då kan jag ställa dit soffan också”.
Vad kan då FTI göra mot den som inte sköter sig? Ett alternativ är att skicka ut brev, i yttersta fall kan det bli en polisanmälan.
– Men för en polisanmälan krävs ganska mycket bevis. Det räcker inte med att ”Nisse Andersson såg dig kasta det där”. Det behövs i så fall ett ganska bra underlag med fotografier eller liknande, säger Magnus Sandström.