Det var en stor uppslutning av kvalificerade deltagare i diskussionspanelen under ”Gomorron Malå företagarfrukost” som inledde dagen på Malåborg. Under ledning av Maria Hedblom, vd för Sparbankstiftelsen Norrland, ägnades två timmars samtal kring ämnet kapitalförsörjning. Hon är självkritisk till var pengarna från hennes egen organisations riskkapitalstiftelse hamnat.
– Det har främst handlat om investeringar vid kusten. Vi ska nu ta ett omtag och se till så att det satsas mer i inlandet, berättar hon.
– Hos oss ligger mer än 50 procent av våra satsningar i Norrlands inland, inflikar Pär Nilsson, företagsanalytiker hos Norrlandsfonden.
Lennart Gustavsson (V) kommunstyrelsens ordförande i Malå hade ett klart budskap riktat till Region Västerbotten.
– Idag har alla 124 medarbetare hos Region Västerbotten utsikt över E4:an och en enda finns i inlandet, i Lycksele. Det måste ändras på och jag kommer att fortsätta att vara en ”sg”, sur gubbe, tills detta sker, säger han.
I den frågan fick han medhåll från kommunstyrelseledamoten Arne Hellsten (ML) som vill se en medarbetare från Region Västerbotten i varje kommun för att stötta utvecklingsarbetet.
Lennart Gustavsson menar att det finns för mycket byråkrati kring kapitalförsörjningen.
– Det är en djungel av förkortningar och den som vill söka pengar behöver nästan en konsult för att komma vidare i den här världen, säger han.
Erik Dahlberg, strateg företagsstöd vid Region Västerbotten, passade då på att berätta att de den 22 januari kommer de att sjösatta ett nytt digitalt system för ansökningar av företagsstöd som ska underlätta för de sökande.
– För oss gäller det också att bli bättre på att marknadsföra möjligheterna till företagen i inlandet.
Under diskussionen höjdes röster kring att det borde finnas en väg in till alla aktörer för att undvika förvirring. Men Magnus Wiklund, affärsrådgivare vid Arctic Business Incubator, tycker inte att det är en bra idé.
– Det är bra om det finns flera aktörer. Får man nej från en kan man gå vidare till nästa, säger han
Catarina Lidman, kontorschef vid Swedbank i Skellefteå, tipsade om att man som presumtiv låntagare ska vända sig till den aktör som man har bäst kontakt med och störst förtroende för.
– Sedan har vi ett ansvar att sy ihop det hela och ta ett ansvar för totallösningen.
Alla i panelen var eniga om att den lokala närvaron är nödvändig för att kapitalförsörjningen till Malås företag ska fungera. Både representanterna från Swedbank och Handelsbanken, som har kontor i Malå, betonade hur viktigt det är att ha den lokala kännedomen.
– Varje vecka när vi har möte med kreditkommittén är det för det mesta något ärende från inlandet. Det känns bra, berättar Catarina Lidman.
– Den lokala närvaron ska inte underskattas. Att kunna sitta ner och prata med någon om finansieringsfrågor slår allt. Då blir det betydligt lättare att ta sig vidare i processen, säger Jonny Falk, lokal företagare som också är platschef för Guideline Geo i Malå.
Han konstaterade vidare att många företagare inte har speciellt bra koll på vilka möjligheter det finns för mjukare investeringar som exempelvis kompetensförsörjning.
Örjan Berglund, entreprenör från Jörn, tog upp problemet med att få tillgång till kapital när det blir aktuellt med ny- eller ombyggnader av lokaler i inlandet.
– Att köpa en husbil för 1,5 miljoner kronor är inga problem men när det gäller lån till en investering i en fastighet för 300 000 blir det ofta stopp, konstaterar han.
Efter att närings- och framtidsmässan invigts av kommunfullmäktiges ordförande, Joacim Eliasson (S), blev det full fart i mässhallen och även utomhus fanns det utställare i år.
Ytterligare en paneldiskussion genomfördes. Denna med ämnet ”Attraktiv näringslivskommun”. Under mässdagen presenterade fem gymnasieskolor sitt utbildningsutbud och det hölls ett flertal föredrag, bland annat av lokala företagare.
Näringslivsveckan fortsätter under lördagen med arrangemanget ”Smartare än Malås 5:e-klassare” och det hela avslutas med Malågalan där priser delas ut till duktiga företag och företagare i Malå.