Sedan den 1 juli 2023 är det kommunerna som har ansvaret för det brottsförebyggande arbetet lokalt. Malå och Storuman delar på en tjänst som folkhälsosamordnare vilken bland annat ska arbeta med detta. Den som har den tjänsten är Daniel Burman. Han betonar att företagen kan spela en viktig roll inom det brottsförebyggande arbetet.
Daniel Burman berättar att för 2024 antog kommunstyrelsen i Malå ett medborgarlöfte om konkreta aktiviteter från polis och kommun i syfte att öka tryggheten och minska brottsligheten.
– Det var en förstärkning av tidigare samverkansöverenskommelse mellan polis och kommun, säger Daniel.
– Och här är det viktigt att det blir också verkstad av de fina orden, inflikar Peder Andersson, områdespolis i Malå.
Både han och Pär Lindberg, som är gruppchef för polisen i Norsjö och Malå, betonar att kommunerna nu växlat upp och gör ett ”mycket bra förebyggande arbete”.
I Malå finns också REK-gruppen som är Malå kommuns förebyggande grupp som jobbar operativt med insatser som framkommer utifrån en gemensam uppfattning om vilka problemområden som finns lokalt i Malå. Här medverkar förutom kommunen och polisen även Region Västerbotten och civilsamhället, bland annat Företagarna i Malå.
– Malå är en av länets och Sveriges tryggaste kommuner för företag. Vad man börjar se i samband med rekryteringar är att människor från andra delar av Sverige ofta anger trygghet som en viktig anledning till att de vill flytta till norra Sverige, konstaterar Daniel Burman.
Jämfört med länet påverkas företag i Malå i låg utsträckning av brottslighet och otrygghet. Trots detta är inte allt frid och fröjd. I en enkätundersökning bland företagen i Malå konstateras att 36,4 procent av dem i hög utsträckning påverkas av brottslighet och otrygghet och 13,6 procent i mycket hög utsträckning. Framfört allt är det otrygghet kring platser i Malå, oro att tappa kunder och personal vid negativ publicitet som är de främsta skälen.
Daniel Burman lyfter fram några problemområden i kommunen. Bland annat är det fler Malåbor än tidigare som har låg tillit till andra och fler som blivit utsatta för kränkande behandling. Man ser också en uppåtgående trend när det gäller skadegörelsebrott, våldsbrott och orosanmälningar.
– Dessutom är det fler som anger oro för att bli utsatta för brott, samt att vi har en trend där elever åker med berusade förare, säger Daniel.
Pär Lindberg berättar att totalt gjordes det 26 polisanmälningar om tillgreppsbrott i Malå 2023 och av dessa kom bara en från en butik.
– Hittills i år har vi fått in en polisanmälan om tillgreppsbrott från en butik. Vi vet att det sker betydligt fler stölder men alla anmäls inte, säger han och uppmanar företagarna i Malå att anmäla de brott som begås mot deras verksamhet för att polisen ska få vetskap om att dessa brott begåtts.
Han konstaterar att om man väljer att inte anmäla brott innebär det att ingen i rättsväsendet får veta att brottet skett.
– På polisstationens hittegodsavdelning i Malå får vi in en hel del cyklar. Men det är tyvärr ingen som har anmält dem stulna och ingen som hämtar tillbaka dem så därför skickas de till Skellefteå och säljs, tar Peder Andersson som exempel på bristande intresse att polisanmäla stölder.