Häromdagen var en delegation från Skolverket på besök i Malå. Bakgrunden är att Malå är en av kommunerna som är med i ”Nyanländas lärande”, ett projekt som har startat i höst, ska pågå i ett och ett halvt år och går ut på att jobba med språk- och kunskapsutveckling.
– Vi fick erbjudandet utifrån att vi har många nyanlända i förhållande till de egna eleverna och de svårigheter som finns med en krympande befolkning. Det tackade vi självklart ja till, säger barn- och utbildningschef Marie Blomberg.
Alla åldrar
Totalt har Malå kommun fått 6,4 miljoner kronor till satsningen. Väldigt mycket pengar för en liten kommun, konstaterar barn- och utbildningschefen:
– Själva projektet ska förbättra kvaliteten för nyanlända barn och elever. Men det kommer att gynna alla elever, oavsett ursprung. Vi ska bygga upp en högre kvalitet.
Projektet ska förbättra kvaliteten för nyanlända barn och elever. Men det kommer att gynna alla elever, oavsett ursprung.
Projektet består av elva olika insatser från förskola till vuxenutbildning. Bland annat ska personal utbilda sig och sedan fungera som handledare i arbetslagen.
Vårdnadshavare
En av insatserna omfattar även vårdnadshavarna. Där får de utbildning på sitt modersmål i vad det innebär att ha barn i svensk förskola och skola.
Eftersom projektet är så nytt är det för tidigt att dra några slutsatser idag, menar Marie Blomberg. Men hon säger att Skolverkets representanter var nöjda med vad de såg i Malå:
– Vi känner att vi är på god väg. De kommuner som har haft det här i ett och ett halvt år säger också att det har gett resultat.
Det här är ju ett projekt, är tanken att det ska in i den löpande verksamheten sedan?
– Ja, det blir en förändring på djupet. Det förändrade arbetssättet blir kvar. Det är också anledningen till att det pågår i ett och ett halvt år, det ska vara förankrat på alla nivåer.