Meni AB i Malå kan komma att läggas ned

Det helägda kommunala bolaget Malå Energi & Industri AB, Meni, har varit ett sorgebarn ända sedan start. Nu utreds bolagets framtid och då är ett av alternativen att Meni avvecklas och att alla anläggningar – inklusive Tjamstanbackarna, campingen och hotellet – bjuds ut till försäljning.

Den alpina anläggningen ägs av Meni men drivs av kultur- och fritidsnämnden i Malå.

Den alpina anläggningen ägs av Meni men drivs av kultur- och fritidsnämnden i Malå.

Foto: Lennart Enkvist

Malå2018-10-03 07:00
undefined
Om Malå Energi & Industri AB, Meni, säljs får även Tjamstanbackarna nya ägare.

Det kommunala bolaget Malå Energi & Industri AB, Meni, har bland annat till uppgift att se till att det finns ändamålsenliga industrilokaler i kommunen.

Vidare ska Meni bidra till att besöks- och turismnäringen utvecklas till en bärkraftig näringsgren. Som en följd av det äger bolaget hotellet, husvagnscampingen och Tjamstanbackarna.

Investeringar som ska gynna turismen har också genomförts, men aldrig utvärderats.

undefined
Den alpina anläggningen ägs av Meni men drivs av kultur- och fritidsnämnden i Malå.

Av ägardirektiven framgår även att Meni ska ha en avkastning som uppgår till minst en procent av bolagets totala låneskuld.

Årliga miljonförluster

Men verkligheten har blivit en annan. I stället har Meni varit ett sorgebarn som kostat ägaren och därmed skattebetalarna i Malå stora pengar genom åren.

Som Norran tidigare berättat har bolaget gjort en genomsnittlig årlig förlust på 2,5 miljoner kronor sedan 1998.

För att stötta bolaget har kommunen både pumpat in stora årliga bidrag och skrivit av lånefordringar.

Skulden växer

2015 skrev Malå kommun av 35 av de då 55,9 miljoner kronorna som bolaget lånat av kommunen. Dessutom lämnades ett bidrag på tre miljoner kronor för att återställa bolagets egna kapital.

Förhoppningen var då att bolaget skulle få en chans att komma på fötter igen. Men så blev det inte – i stället har skulden till kommunen ökat igen, från 21,1 miljoner till 25,1 miljoner kronor.

Skarp revisorskritik i tankkortshärvan: Bilar parkerade vid hemadresser, slarvig bokföring och bristande kontroll

I april fick kommunchef Jim Lundmark fullmäktiges uppdrag att utreda vilken inriktning Meni ska ha framöver och vid tisdagens kommunstyrelsesammanträde lämnade han en återrapport.

Fyra alternativ

Utredningen innehåller fyra alternativa förslag, där det första innebär att hotellet, campingen och den alpina anläggningen bjuds ut till försäljning medan industrilokalerna drivs vidare med en tydlig målinriktning.

Förundersökningen kring härvan fortsätter

Alternativ två innebär att såväl industrilokalerna som hotellet, campingen och den alpina anläggningen bjuds ut till försäljning.

Alternativ tre går ut på att Menis aktier säljs, medan alternativ fyra innebär att Meni drivs vidare som tidigare.

Backen går back

Själv förordar kommunchefen att Meni avvecklas och att anläggningarna bjuds ut till försäljning.

Till saken hör också att kommunens kultur- och fritidsnämnd, som arrenderar skidanläggningen av Meni, de senaste åren har gått back med ungefär 1,5 miljoner kronor per år när de har drivit verksamheten.

”Måste utredas mer”

Inga beslut kommer att tas före årsskiftet. Kommunstyrelsen remitterar nu ärendet till Menis styrelse, som ännu inte fått yttra sig i frågan.

– Det är en stor och svår fråga, vi upplever att vi behöver mer ekonomiskt underlag innan vi kan ställning till detta, samt att Menis styrelse får yttra sig, säger Miakel Abrahamsson (S).

Han vill inte i nuläget säga vilket alternativ han tror är bäst. Det vill inte heller Arne Hellsten (ML).

Bolaget kostar kommunen miljoner varje år?

– Ja, men det är ingen unik situation för ett industrihus i en mindre kommun. Få företag vill själva satsa på en ort där de ekonomiska förutsättningar att få tillbaka det som satsas vid ett nybygge är obefintliga. Den här frågan kommer vi att få resonera om under en längre tid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!