Ett storkalas med en hemlig överraskning. Så hade arrangörerna marknadsfört evenemanget när de bjudit in Nilaskolan och allmänheten för att fira Malå kulturskolas 50-årsjubileum på parkeringen mellan kulturskolan och biblioteket.
Och visst blev det ös både på och framför scenen när Medina drog igång. Efter att ha kommit trea i Melodifestivalen 2022 och tvåa i år är det en grupp som verkligen har nått fram till den unga publiken.
Extra mycket drag blev det när musiklärarna Ulla-Britt Frohm och Lisa Stenlund ropades upp på scenen för att vara med på en av låtarna.
Ett annat inslag som kryddade föreställningen var den styltgångare från Nordcirkus som gick omkring, manade på och skapade stora ögon hos publiken.
– Vi ville göra en rolig grej, säger Ulla-Britt Frohm, när hon pustar ut efter showen.
Hon och Lisa Stenlund berättar att 50-årsfirandet har pågått under hela året med aktiviteter som keramik, sameslöjd, teatersmink, cirkusskola och en skatedag.
Det är en grupp ungdomar som har kommit med idéerna och de har varit möjliga att genomföra tack vare projektpengar.
Även om något evenemang återstår beskriver Ulla-Britt och Lisa onsdagens uppträdande som den stora manifestationen under jubileumsåret.
– Många evenemang kostar. Vi vill ge alla chansen att ta del av kultur, alla ska kunna se en känd artist, säger Lisa.
Vad skulle ni säga att kulturskolan betyder?
– Jag hoppas att den betyder mycket. Det ska finnas något för alla. Barn och ungdomar ska ha olika alternativ och hitta något de tycker om, säger Lisa.
– Kulturskolan är också bra för den psykiska hälsan och välmåendet, inflikar Ulla-Britt Frohm.
Bakom arrangemanget stod Malå kulturskola, fritidsgården Kosmos, Malå bibliotek, Malåbygdens kulturförening och Malå sameförening.
Historik
• Malå kulturskola bildades som en musikskola i samband med kommunsammanslagningen med Norsjö 1974. De första musiklärarna som anställdes här var Björn och Gunilla Sivertsen, ett nygift par som under många år kom att påverka det musikaliska och kulturella livet i Malå.
• Genom åren har skolan genomfört återkommande konserter och samarbetat med andra inom kulturlivet. Festivalen Musik vid Malån som startade på 90-talet hade också koppling till musikskolan, då den dåvarande musikledaren Alve Johansson var en av grundarna.
• Några band som kommit fram och som varit mer eller mindre kopplade till musikskolan är Tone Craft, Bronx, Pererix och Boogart med sångerskan Anna Lundberg i spetsen.
• Andra före detta elever som låtit tala om sig är systrarna Isabelle och Linn Björklund (finalister i Melodi Grand Prix Junior i TV 2002), Marie Stenberg (finalist i flera rikstäckande talangtävlingar), Hans Lundgren (gick vidare till högre utbildningar och satsade på filmmusik) och Agnes Roslund (spelade gitarr i gruppen Reddi som representerade Danmark i Eurovision Song Contest 2022).
• Malå musikskola blev Malå kulturskola 2017. Ett par år senare lämnade man den klassiska men nedgångna Gula villan och fick nya lokaler i Forumhuset.
• Malå har flera gånger prisats som länets bästa musik- och kulturskolekommun, och 2021 fick musikläraren Ulla-Britt Frohm ta emot ett stipendium ur kronprinsessan Victorias hand vid Kungliga Musikaliska Akademin för sitt arbete med eleverna i Malå.
Källa: Åke Lundgren ”Malå kulturskola 50 år – en historik i ord och bild”, ett uppdrag från Malå kommun och kulturskolan.