Som Norran tidigare berättat måste flera kommuner i bland annat Norr- och Västerbotten bygga om sina reningsverk. Orsaken är att de inte klarar EU:s krav på avloppsrening.
Kommunerna har tidigare lutat sig mot ett undantag som bygger på att det är svårare att utföra biologisk rening i kallt klimat. Men nu hotar EU-kommissionen Sverige med dryga böter om inte reningsverken åtgärdas.
Miljötillstånd
Malå är en av de berörda kommunerna. Där väntar man just nu på länsstyrelsens svar på den inskickade ansökan om miljötillstånd. Dessutom håller man på att upphandla konsulter inför projekteringen.
– Enligt tidsplanen ska vi påbörja byggnationerna i maj nästa år. Men det förutsätter att vi snabbt får ett tillståndsbeslut, säger Lars Grundberg, teknisk chef på Malå kommun.
Skillnaden är att energiförbrukningen ökar och det kommer att kosta 100 000 kronor till. Som jag ser det ökar miljöförstöringen.
Han berättar att investeringen beräknas gå på åtta miljoner kronor – mycket pengar för en kommun som redan går igenom ett ekonomiskt stålbad.
Kritisk
Lars Grundberg är också kritisk till hur regelverket ser ut, då det bara tar hänsyn till hur stor andel som släpps ut i förhållande till det som kommer in. Däremot spelar det ingen roll hur stora mängder reningsverken hanterar.
– Det kommer inte att göra någon skillnad då recipienten Malån inte påverkas idag. Skillnaden är att energiförbrukningen ökar och det kommer att kosta 100 000 kronor till. Som jag ser det ökar miljöförstöringen, säger han.
Vad tänker du om det?
– Jag tycker att det är synd att regelverket inte ser till vilka mängder som släpps ut och att vi har samma krav på oss som en storstad. Det vore önskvärt att man tog hänsyn till mängden och hur recipienten påverkas.
Lars Grundberg säger att kommunen har försökt påverka Naturvårdsverket för att få till en ändring. Men utan resultat.
– Nu väntar vi på tillståndet så att det blir formellt hur kraven ser ut. Då kan vi projektera färdigt.