En stor och efterlängtad satsning är utbyggnaden av SGU:s borrkärnearkiv. Arkivet är knökfullt, vilket har skapat oro för vad som ska hända med verksamheten i Malå.
Men förra hösten gav regeringen grönt ljus för en utbyggnad på 4 000 kvadratmeter och nu håller arbetet på att slutföras.
Satsningen innebär att arkivet i Malå kan fortsätta ta emot värdefullt material. Förhoppningsvis ska det även leda till nyanställningar.
Invigning i februari
– Vad det gäller arbetstillfällen så hoppas jag att vi får ökade resurser med personal men det vet vi inte än, berättar Jerry Hedström på SGU i Malå.
Investeringen beräknas gå på 20 miljoner kronor, Guideline Geo är byggherre och invigningen kommer att ske den 7 februari.
Investerar stort gör även Hultdin System AB, som tillverkar komponenter till skogsmaskiner. Både branschen och företaget går för högtryck och nu planerar företaget att göra investeringar för 25 miljoner kronor de kommande tre åren.
– Vi ser ett stort behov att se över produktionsapparaten. Det är allt ifrån att ha rätt maskiner och utrustning till att göra lite rockader i verkstaden för att få ett bra flöde, säger platschef Fredrik Lundberg.
Nyanställningar
Det senaste året har Hultdins ökat sin omsättning med närmare 30 procent och anställt tio personer. Nu räknar företaget med ytterligare nyanställningar.
– Det är både inom produktionen och på tjänstemannasidan, säger Fredrik Lundberg.
Ett annat företag som satsat stort de senaste åren och som fortfarande håller på att genomföra sina investeringar är Setra. Det har varit allt ifrån ett nytt justerverk till ökad förädling och golvtillverkning och köpet av Ikeas fabrik på andra sidan vägen.
Investeringarna för några år sedan gick loss på 25 miljoner kronor, hittills i år har Setra investerat för omkring tio miljoner och nu undersöker företaget vilka ytterligare satsningar som behöver göras.
– Vår målsättning är att fortsättningsvis investera i vår anläggning för att på sikt bli än mer konkurrenskraftiga, berättar Marlene Bergström, platschef på Setra i Malå.
Företaget har även utökat personalstyrkan sedan investeringarna inleddes. Däremot är den gamla Ikeafabriken fortfarande inte i full drift och några ytterligare nyanställningar planeras inte.
– Vi har tagit in folk för den nivå vi behöver nu, säger Marlene Bergström.
Vägflytt
En investering som dragit ut på tiden men där en byggstart snart är på gång är ombyggnaden av infarten till Malå samhälle vid Nölviken. Frågan har utretts i åratal, men nu har den nya vägplanen vunnit laga kraft.
– Projektet ligger ute för räkning nu och anbud tas in strax innan jul, berättar Marie Stenman på Trafikverket.
Det skickar en signal till andra investerare att det är tryggt och solitt.
Enligt planbeskrivningen från november i fjol är den beräknade anläggningskostnaden 27,9 miljoner kronor, plus–minus 15 procent. Tanken är att vägen ska vara klar i september 2020.
Exportföretag
En som gläds över utvecklingen är kommunalrådet Mikael Abrahamsson (S). Han har aldrig varit med om att det investeras så mycket under sina år i politiken.
– Det har som briserat de senaste tre åren, konstaterar han.
Att så mycket händer just nu tror han hänger ihop med att Malå har många starka exportföretag. Att tunga ägare som Carl Bennet engagerar sig i ett företag som Hultdins kan också ge ringar på vattnet, enligt kommunalrådet:
– Det skickar en signal till andra investerare att det är tryggt och solitt.
Framtidstro
Mikael Abrahamsson konstaterar att de satsningar som nu sker betyder mycket för Malå. Framförallt signalerar det framtidstro.
Samtidigt finns det stora utmaningar. Inte minst gäller det hur kompetensförsörjningen ska lösas.
Här menar kommunalrådet att företagen och kommunen har ett gemensamt problem och att de måste jobba ihop för att hitta en lösning:
– Vi måste gå armkrok med företagen och samarbeta kring utbildningar.
Ekonomisk kris
Malå kommun har också stora investeringsbehov. Inte minst står kommunen helt utan simhall, sedan den gamla och uttjänta hallen stängdes för ett år sedan.
Men utrymmet är begränsat, då kommunen befinner sig i ekonomisk kris. Att ett antal investeringsmiljoner går åt till en påtvingad ombyggnation av reningsverket har inte gjort saken bättre.
Ändå är åtminstone en stor kommunal investering på gång: ombyggnationen av Tjambo för förskolans räkning. När det är klart ska ett- till fyraåringarna samlas på Tjambo och femåringarna flyttas till Nilaskolan.
Investeringen kommer att gå på omkring 30 miljoner kronor.
Har kommunen råd med det?
– Det är en investering som kommer att ge samordningsvinster. Om man samlar avdelningarna på ett och samma ställe behövs det mindre personal vid öppning och stängning. När vi bygger om frigör vi också lokaler till lägenheter, säger Mikael Abrahamsson.
Och simhallen, vad händer där?
– Att simhallar krackelerar är inte bara ett problem för Malå. Så är det i alla kommuner. Vi måste jobba och påverka för att få stöd på riksnivå. Men vi har med oss den när vi notar i översiktsplanen och arbetet med Malå kommun 2030.