Många positiva åsikter om Malå men problem med mobbning

Det finns många fördelar med att bo och verka i Malå. Men det finns också problem med näthat och mobbning på Nilaskolan och negativa kommentarer om företagare på sociala medier. Det lyftes fram på temakvällen om ungt entreprenörskap under näringslivsveckan i Malå.

Thomas Jonsson, Jennifer Janze Johansson och Melvin Norrman.

Thomas Jonsson, Jennifer Janze Johansson och Melvin Norrman.

Foto: Lars Westerlund

Malå2021-11-10 17:00

Under ett panelsamtal berättade Jennifer Janze Johannesson, som driver frisörsalongen WackerMalå, Thomas Jonsson, redovisningskonsult vid RevisorCompaniet och Melvin Norrman, ordförande för elevrådet på Nilaskolan, om sin syn på Malå.

Jennifer Janze Johannesson, flyttade till Malå i december 2019 och startade sin frisörsalong i februari 2020, tre veckor innan pandemiutbrottet var ett faktum.

undefined
Jennifer Janze Johannesson startade sin frisörsalong i februari 2020, tre veckor innan pandemiutbrottet var ett faktum.

– Det var väl inte precis rätt tajming. Jag erbjöd mina kunder att klippas ute på min altan och det var ganska många som nappade på det. Nu går salongen riktigt bra och jag har också en kollega i min lokal som driver en nagelsalong, berättar hon. 

Jennifer har varit mycket aktiv med marknadsföring på sociala medier och på den fronten har hon haft en del negativa upplevelser.

– Jag gillar att synas där och skulle gärna göra mer på sociala medier. Men tyvärr har jag fått en del trista kommentarer om mitt företag som gjort att jag inte vågat göra allt som jag vill där, berättar hon.

Melvin Norrman, som går i nian och som siktar på att komma in på ekonomiprogrammet för att kanske i framtiden starta ett eget företag, fortsatte på den tråd som Jennifer tog upp och berättade att det förekommer en hel del mobbning och näthat på Nilaskolan som drabbar elever.

– Det finns faktisk de som inte vill komma till skolan på grund av det. Detta är ett allvarligt problem som vi i elevrådet engagerat oss hårt i. Vi har besökt alla klasser och informerat om problemet, säger han.

undefined
Thomas Jonsson, som bor i Malå, men som arbetar på RevisorCompaniets kontor i Storuman, tycker att det finns många fördelar med att bo och verka i Malå.

Efter denna information bad paneldiskussionens ledare Anna-Karin Horney, utvecklings- och arbetsmarknadschef vid Malå kommun, besökarna att samtala om detta vid borden. I redovisningen av samtalen konstaterades bland annat att ”det kan börja med någon liten kommentar som sedan växer till något stort”, ”de som mobbar har ofta själva blivit mobbade och vill ta hämnd”, ”föräldrarna måste här ta mer ansvar”, ”bäst är om eleverna vågar gå till rektorn och berätta och inte gömmer sig i mörkret”.

Efter mötet bad Norran Ulrika Renström, rektor årskurs 7-9 på Nilaskolan att kommentera uppgifterna om näthatet och mobbningen som drabbar eleverna på skolan. Hon bekräftar att ett otrevligt språkbruk har ökat på senare tid.

– Elever har också påtalat detta och det är inte bra, varken vad gäller trygghet eller studieron. Vi har tagit ett krafttag mot detta på skolan. När det gäller näthatet bjöd vi förra våren in Polisen för att både prata med eleverna och vårdnadshavarna om detta, berättar hon.

Thomas Jonsson, som bor i Malå, men som arbetar på RevisorCompaniets kontor i Storuman, tycker att det finns många fördelar med att bo och verka i Malå.

– Här har man möjlighet till många olika aktiviteter på fritiden. Dessutom gillar jag tystnaden och närheten till naturen, säger han.

Jennifer lyfter fram de starka nätverken som finns här som gör det lätt att driva företag på orten.

– Jag gillar kommunens slogan ”Malå – med allt så nära” för det stämmer verkligen. Att det finns möjlighet att ha ett billigt boende är också positivt, tycker hon.

Melvin menar att en stor fördel med Malå är att det här finns många här som kan stötta en. Han gillar också alla möjligheter till fritidsaktiviteter.

– Men jag saknar en simhall, säger han.

Näthat

Näthat är ett samlingsbegrepp för när någon kränker, trakasserar eller utsätter någon annan person för hot via Internet, till exempel sociala medier eller e-post. Det är inte bara den som lagt ut den brottsliga bilden eller kommentaren som begår ett brott. Det gör också den som sprider den genom att dela eller retweeta den. Vissa meddelanden och inlägg kan kännas jobbiga, kränkande och hotfulla, utan att de är olagliga.  Allt är inte brottsligt.

Källa: Polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!