Många goda idéer om återbruk i Malå

Hållbarhet och mångfald är två grundpelare för utvecklingen inom alla områden i samhället. Dessa ämnen stod på agendan under en intensiv temadag i Malå.

"Malåborna var mycket kreativa, fick igång tankeverksamheten och kom med många goda idéer", konstaterar hållbarhetskonsult Anna Bergström.

"Malåborna var mycket kreativa, fick igång tankeverksamheten och kom med många goda idéer", konstaterar hållbarhetskonsult Anna Bergström.

Foto: Lars Westerlund

Malå2022-06-16 19:00

På torsdagen bjöd Galejen och Park Malåborg in till en temadag med fokus på ghållbarhet och mångfald. Här genomfördes bland annat en circula workshop i form av ett spel. Spelet avslutades med att deltagarna fick pitcha sin nya cirkulära affärsidé

– Malåborna var mycket kreativa, fick igång tankeverksamheten och kom med många goda idéer, konstaterar hållbarhetskonsult Anna Bergström som ledde workshoppen. 

undefined
Några av deltagarna på temadagen på Park Malåborg.

Hon var med och startade världens första återbruksagalleria ReTuna i Eskilstuna och utsågs till en av de tio mäktigaste inom hållbarhetssverige av Aktuell Hållbarhet 2018 och till näringslivets mäktigaste samhällsförändrare 2019 av tidningen Veckans Affärer.

Sedan 2020 driver Anna Bergström eget företag som återbrukskonsult. Bland annat har hon anlitats av Bodens kommun för att ta ett större grepp om återbruket i Boden. Idén som man arbetar med här går ut på att prylar, kläder, möbler och byggmaterial samlas in från bodensarna via återvinningscentralen. Varorna sorteras, fixas till och upcyclas vid behov, innan de levereras ut till olika samarbetspartners. 

undefined
Kommunstyrelsens ordförande i Malå Lennart Gustavsson (V) i samspråk med Ergin Özdemir.

– Det här är helt nytt och världsunikt. På ReTuna tänkte vi att man skulle bygga fler återbruksgallerior för att få till en hållbar handel och fylla människors behov av saker utan att lämna avtryck. Men då finns ju resten av marknaden kvar, i direkt konkurrens. Här blir den vanliga handeln inkluderad i en hållbarhetsprocess som gör skillnad på riktigt, berättar Anna Bergström. 

Tanken är att butiker som i vanliga fall säljer nyproducerat ska kunna beställa varor som använts förut från kommunen och få dem levererade till butiken, förutsatt att varorna visas upp. Det som inte säljs återsänds. På samma sätt kan kommunala verksamheter beställa återbruk för att slippa köpa nytt. 

undefined
Anna Bergström har anlitats av Bodens kommun för att ta ett större grepp om återbruket i Boden.

En annan föreläsare under temadagen var den sociala entreprenören Ergin Özdemir som har rötterna i Turkiet. Han berättade om sin yrkesresa i Sverige som inleddes 1966.

– Den första handläggaren som jag mötte på Arbetsförmedlingen tyckte att det vore bäst om jag åkte tillbaka till Turkiet. Det kändes fruktansvärt, berättar han.

undefined
Ergin Özdemir är grundare av Diversity Initiative Sweden AB som instiftat priset Årets Mångfaldsbragd.

Till sist fick han arbeta som jobb hos Telia och avancerade snabbt till ledande befattningar. Ergin är grundare av Diversity Initiative Sweden AB som instiftat priset Årets Mångfaldsbragd.  Han har också bland annat startat upp ett femtiotal praktikplatser i Sverige.
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!