Att det har varit val i Sverige har knappast undgått någon. Allra minst om man går i årskurs fem eller sex vid Nilaskolan i Malå.
Där har eleverna fått bilda egna partier som har drivit sina frågor och tillverkat egna valaffischer. Något som på måndagen kulminerade med ett valmingel, där partiernas företrädare fick tala för sin sak och lyssna till varandras argument.
Alla partier hade då valt ut var sin skolnära huvudfråga.
Det var alltifrån skolmat och elevhälsa till skolbussar och utemiljö. Men även krav på sänkta bensin- och dieselpriser.
Det betyder att eleverna redan från början fick lära sig en av de viktigaste sakerna i en demokrati: att samarbeta och komma överens om vilka frågor man ska satsa på.
– Det gick bra till slut. Men det tog en lektion. I början ville alla ha olika, berättar Adrian Hakelind.
Under valminglet fick de även besök av några lokala politiker, bland annat kommunalråden Lennart Gustavsson och Mikael Abrahamsson. Då passade eleverna på att berätta om hur de vill att skolan ska vara.
Känns de som att de lyssnade på er?
– Lite grann, säger Sixten Snäll.
Läraren Johanna Stålhandske berättar att det här är ett sätt att få eleverna att förstå hur politiken och demokratin fungerar.
– De måste få testa. Det blir tydligare då, de får en annan förståelse, säger hon.
Precis som i det stora valet avslutades allt med att eleverna fick gå och rösta. Och precis som där blev ingenting klart på själva valdagen.
Eftersom några var hemma och sjuka då måste deras röster väntas in innan det finns ett färdigt resultat.
– Vi säger att det är våra utlandsröster, säger Johanna Stålhandske.
Klart är i alla fall att det i slutändan står mellan två partier.
Det ena är Skoldemokraterna, som vill satsa på skolgården och utemiljön, mer grönområden och mer aktiviteter på rasterna.
Mot dem står Hälsopartiet, som har fokus på att alla barn ska vara trygga och sedda i skolan, med fler vuxna och en satsning på skolkuratorer.
– Det är väldigt tajt mellan dem, säger Johanna Stålhandske.
Hon berättar också att de kommer att få besök av en hemlig gäst som ska avslöja resultatet. Något som väcker förhoppningar hos några av eleverna – kan det vara Magdalena Andersson?
Men tyvärr, svarar deras lärare, hon har nog fullt upp med annat just nu:
– Jag är ledsen, det blir inte så.