Malåelever fick rätt om inackorderingstillägg

Sex elever som har överklagat Malå kommuns beslut att neka dem inackorderingstillägg får nu rätt av förvaltningsrätten. Detta efter att kommunen backat. ”Jätteskönt. Jag tror inte att kommunen hade tänkt på konsekvenserna”, säger Magdalena Jonsson, Rentjärn.

Förvaltningsrättens dom blev bästa julklappen, tycker Magdalena Jonsson, en av eleverna som överklagat och nu fått rätt.

Förvaltningsrättens dom blev bästa julklappen, tycker Magdalena Jonsson, en av eleverna som överklagat och nu fått rätt.

Foto: Privat

Malå2019-12-05 07:30
undefined
Förvaltningsrättens dom blev bästa julklappen, tycker Magdalena Jonsson, en av eleverna som överklagat och nu fått rätt.

Som Norran tidigare berättat beslutade Malås barn- och utbildningsnämnd i våras att skärpa reglerna för gymnasieelevernas inackorderingstillägg. För att få rätt till stödet måste man ha minst tio mil till skolan.

Malå backar från kontroversiellt gymnasiebeslutIndragna inackorderingstillägg blir ett fall för förvaltningsrätten

Motivet var att spara pengar och att styra eleverna till Skellefteå. Men beslutet blev också starkt ifrågasatt och i höst har elva elever som nekats stöd överklagat till förvaltningsrätten.

Nu har domen fallit i sex av ärendena och i samtliga fall har eleverna fått rätt. En av dem är 17-åriga Magdalena Jonsson från Rentjärn, som går andra året på ekonomiprogrammet i Lycksele.

Väntat beslut

Hon är glad och lättad över beskedet, men inte överraskad:

– Det var helt uppenbart att kommunens beslut inte skulle gå igenom. Jag blev chockad när jag fick beslutet om avslag.

Med närmaste resväg har Magdalena Jonsson knappt åtta mil till skolan. Men med den kollektivtrafik som finns till hands blir avståndet elva mil.

Det innebär en restid på närmare fyra timmar per dag, plus att hon dagligen måste boka ringbil för en del av sträckan.

Det känns inte rimligt enligt henne, särskilt som beslutet kom när hon redan gått ett år i Lycksele och börjat där i tron att samma regler skulle gälla under alla tre åren på gymnasiet.

Verklig resväg

– Även om kommunen går back tycker jag att de ska tänka ett steg längre. De måste tänka långsiktigt, hur det påverkar individer, säger Magdalena Jonsson.

Erik Lindblom, ny barn- och utbildningschef i Malå, säger också att kommunen har tänkt om redan innan förvaltningsrättens dom.

I samtliga fall som nu har avgjorts har man nämligen gett eleverna rätt i sitt yttrande till förvaltningsrätten.

Samtliga fall liknar också Magdalena Jonssons – det vill säga att den verkliga resvägen är längre än tio mil, trots att närmaste väg mellan hem och skola inte är det.

Fler domar

Nu ska också kommunens riktlinjer ändras så att det är den verkliga resvägen som gäller. Däremot är det fortfarande inte klart hur det blir för de övriga eleverna som överklagat och som har mindre än tio mils resväg.

Där står kommunen fast vid sitt avslagsbeslut.

– Vi inväntar rättens utslag och kommer att följa det, säger Erik Lindblom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!